50 år siden tak-konserten
For en del år siden ga Beatles ut “One after 909” som musikkvideo, opptaket var hentet fra konserten de holdt på taket av sin Apple-bygning i Savile Row 3 i London. Denne musikkvideoen ble kun vist en sjelden gang på TV før den ble glemt, men heldigvis var det noen som klarte å ta den opp før den forsvant:
Denne var en av fire “nye” sanger som Beatles fremførte 30. januar 1969 – for femti år siden i dag – i det som skulle bli deres aller siste konsert. Den var ment å være en grande finale til filmen som dokumenterte Beatles i arbeid i studio, i ferd med å lage det albumet som hadde arbeidstittel “Get Back”, men som endte opp på hylla i ett år og til slutt kom ut som “Let it Be”. Da albumet omsider forelå hadde Beatles skilt lag og hvert av medlemmene var allerede i gang med sine respektive solo-karrierer.
Men “One after 909” var egentlig slett ingen ny sang – det var bare det at den aldri hadde vært utgitt med gruppen fra før av, til tross for at de hadde gjort flere forsøk på å spille den inn så langt tilbake som i 1963. Og sangens opprinnelse ligger enda lengre tilbake i tid, det ryktes at Paul og John skrev den sammen første året de traff hverandre, i 1957.
I løpet av et sett som varte i 42 minutter (halvert i filmen), spilte Beatles ni tagninger av fem sanger, før de ble avbrutt av politiet og måtte avslutte konserten. I løpet av den tiden hadde de fremført tre tagninger av “Get Back”, to tagninger hver av “Don’t Let Me Down” og “I’ve Got a Feeling” og en tagning hver av “One After 909” og “Dig a Pony.” Settet ble fremført i denne rekkefølgen:
- “Get Back” (take one)
- “Get Back” (take two)
- “Don’t Let Me Down” (take one)
- “I’ve Got a Feeling” (take one)
- “One After 909”
- “Dig a Pony”
- “I’ve Got a Feeling” (take two)
- “Don’t Let Me Down” (take two)
- “Get Back” (take three)
En kort, spontan versjon av “God Save The Queen” gjallet også mellom husveggene mens operatøren skiftet bånd i opptaksmaskinen ned i Apple-studioet. John Lennon testet dessuten ut noen gitarstrofer for “I Want You (She’s So Heavy)”. Man kan svakt høre dette i bakgrunnen på bånd som inneholder intervjuene med folk på gata under konserten.
Tak-versjoner på de offisielle platene
Fra tak-konserten ble første fremførelse av “I’ve Got a Feeling”, samt opptakene av “One After 909” og “Dig a Pony” senere benyttet på albumet “Let It Be” i 1970. Dialog fra konserten ble også spleiset inn mellom sporene for å skape en live atmosfære på platen, deriblant John Lennons berømmelige utsagn “I hope we passed the audition” som ble hengt på slutten av en studioversjon av sangen “Get Back”.
I 1996 ble en live versjon of “Get Back” fra tak-konserten inkludert på albumet “Anthology 3”.
Så, i 2003 ble en spleis av de to tagningene av “Don’t Let Me Down” fra tak-konserten inkludert på det revisjonistiske albumet “Let It Be… Naked”. John sang feil i teksten begge gangene, men på forskjellig sted i sangen. Den sammenredigerte versjonen er derfor feilfri. Dette var den typen redigering Beatles i utgangspunktet hadde vært enige om ikke å benytte under innspillingen av albumet, til George Martins fortvilelse. De skulle øve og spille inn sangene helt til de satt, helt feilfritt.
I går lastet YouTube-brukeren Fab Four Archivist del 1 av en todelt spesial om tak-konserten. Her er del 1:
Del 2 blir sikkert lagt ut snart. I mellomtiden har du lesestoff: The New York Post har publisert et nytt intervju med regissøren av “Let It Be”, Michael Lindsay-Hogg i anledning femtiårsjubileet for tak-konserten: The New York Post.
Siste kommentarer