Når det gjelder Beatles, så reiste de jo selv en god del, så man kan faktisk oppsøke ganske mange steder rundt om i verden som Beatlesturist. Norwegian Woods medlemmer har sendt oss reisebrev fra steder som New York, Los Angeles, Cuba, Rishikesh, Amsterdam, Gibraltar og ikke minst fra Sverige. Faktisk finner man et av hotellværelsene Beatles bodde på i Karlstad i 1963 som er dedikert gruppen og utsmykket som sådan. Gymnashallen de spilte i der står også fremdeles. Men det er selvsagt tre hovedreisemål som fans av Beatles oppsøker: Liverpool, hvor de er født og oppvokst, Hamburg, hvor de først ble profesjonelle musikere, og London, som de alle flyttet til da de begynte å få suksess i Storbritannia. Underveis i denne artikkelen lenker vi til nettstedene til de forskjellige attraksjonene.
LIVERPOOL
Liverpool glemte sine sønner da de flyttet fra byen, og gjennom hele syttitallet var det ingenting som var tilrettelagt fra byens side for Beatles-turister.
Cavern Club var nedlagt og den underjordiske klubben ble fylt av jord i påvente av et tunnellbanespor som det aldri ble noe av.
Men Beatlesfans ekteparet Liz og Jim Hughes åpnet et Beatlesmuseum i Mathew Street på eget initiativ, kalt Cavern Mecca. Det var begynnelsen på Beatlesturismen i byen, som gikk i bølger. Der Cavern Mecca en gang lå, ligger i dag den irske puben Flanagan’s Apple.
Etter drapet på John Lennon tok det seg opp betraktelig. Noen Beatlesmuseer ble åpnet for så å stenge igjen etter få år, inntil et museum som kaller seg The Beatles Story ble etablert på permanent basis på Albert Dock ved elven Mersey. Etter hvert åpnet de seg også en filial i fergeterminalen lenger bort på brygga. I 2022 ble fergeterminalen omdøpt til Liverpool Gerry Marsden Ferry Terminal, etter frontmannen i Gerry and the Pacemakers, som hadde en hit med sangen “Ferry cross the Mersey”. Gerry Marsden døde i januar 2021. Like ved fergeterminalen finner du en skulptur av Beatles som spaserer, Paul McCartney lot seg avbilde sammen med denne skulpturen i programmet Carpool Karaoke i 2018. I løpet av programmet stakk Paul for første gang siden han flyttet ut innom sitt gamle barndomshjem i Forthlin Road, besøkte en frisørsalong i Penny Lane, tok selfie med Beatlesstatuene på brygga og spilte konsert i puben Liverpool Philharmonic, blant annet.
Flyplassen i Speke ble utvidet og omdøpt til John Lennon Liverpool Airport, med slagordet: “Above us – only sky”.
Cavern Club ble utgravd og gjenåpnet, og utvidet i forhold til 60-tallsutgaven. I tillegg ligger den lenger ned under bakken, men har stadig samme gateadresse. Det var 18 trappetrinn ned til klubben før, nå er det 33. Paul McCartney har spilt der igjen ved et par anledninger, og Ringo Starr har besøkt nye Cavern Club sammen med sønnen Jason. Etter et vellykket besøk i Liverpool i 2008 mistet Ringo dessverre goodwill i byen da han i et talkshow en uke senere benektet at han savnet byen, og sa han ikke kunne tenke seg å bo der. Innbyggerne i Liverpool er ganske nærtagende når noen sier noe negativt om byen deres, så Ringo er ikke spesielt velkommen der lenger. Men ikke la deg avskrekke av dette, Liverpoolfolk er også generelt hyggelige og fulle av humor og humør.
I 2018 åpnet Roag Best (lillebror av Pete Best og sønn av Neil Aspinall) sitt eget museum i samme gate som Cavern Club, Liverpool Beatles Museum. Dette museet rommer mange genuine objekter fra Beatleshistorien.
Beatlesturismen er nå velutviklet i byen og sysselsetter mange. Beatles er den nest største grunnen til at folk fra mange land velger å avlegge Liverpool et besøk, det største er nok fortsatt fotballaget Liverpool FC. Likevel betyr Beatlesturismen mange arbeidsplasser for Liverpool sentrum, med temabarer, hoteller, puber, museer, guidede turer, suvenirer osv.
Hvert år arrangeres dessuten Beatle Week siste uken av august og da kommer det fans fra hele verden til byen. Ifølge Aftenposten er det ca 1000 fans fra Norge der da. Uken feires med masse coverbands fra hele verden, prominente gjester fra Beatleshistorien, markeder og auksjon.
Det er for det meste sentrum av byen som har de mest kjente stedene i Beatles-sammenheng. Men i forstedene finner vi husene de har bodd i, det gamle barnehjemmet Strawberry Field som åpnet dørene for publikum i 2019, det gamle busskuret i Penny Lane-rundkjøringa som var med i musikkvideoen, The Empress – puben fra omslaget til Ringos 1970-LP “Sentimental Journey” som i 2022 ble dekorert med et digert veggmaleri av Ringo, skoler de gikk på osv. Skal man ha med seg slike steder kan man ta en “Beatles-drosje” eller en “Magical Mystery Tour” buss med guide. I tillegg opererer en del uavhengige Beatlesguider som tar deg med til steder som ikke dekkes av de mest vanlige turene, for eksempel Jackie Spencer. Det er kun to av Beatlenes barndomshjem som er gjort om til museer av National Trust, og som de arrangerer tur til som inkluderer inngang til husene. Det er altså kun via National Trust du kan bestille akkurat dette, til Johns barndomshjem i Menlove Avenue og huset hvor Paul tilbragte ungdomsår i Forthlin Road.
The Beatles Story
På Albert Dock ligger attraksjonen for litt overfladiske Beatles-fans og vanlige folk, The Beatles Story. Her fortelles historien om verdens største rockeband gjennom høretelefoner mens du går igjennom de mange salene. Du kan gå gjennom kulisser som gjenskaper Abbey Road Studios, Cavern Club eller Star-Club, der Beatles spilte hundrevis av konserter i tidlige år. Åpent daglig fra kl. 1000 til 1800, og de har en filial til i fergeterminalen – med andre objekter og sporadiske fotoutstillinger. Det er selvsagt også en mulighet for å kjøpe med seg en Beatles-suvenir fra museets butikk.
Magical Mystery Tour-busstur
For den som er interessert i Beatles og de fire medlemmenes liv i Liverpool, så er det organisert en såkalt Magical Mystery Tour. Under denne turen får man dra rundt i Liverpool og besøke ulike plasser der medlemmene i Beatles tilbragte deler av livet sitt på. Blant annet kan man få besøke fødselsstedene deres, skolene de har gått på og deres barndomshjem. Turene administreres av guider som hele tiden forteller om de ulike plassene man besøker.
Mathew Street: Hard Day’s Night Hotel
Det finnes flere hoteller i Liverpool som har utsmykket seg med Beatlesbilder, men ingen har så gjennomført tema som Hard Day’s Night hotellet. Dette var under planlegging i flere tiår og på flere lokasjoner, men da denne bygningen kom til salgs ble det alvor av planene. Her er det tematiserte Beatles-rom og åsted for konserter. I bygningen ligger også Blake’s – en restaurant for feinschmeckere, oppkalt etter Peter Blake, en av dem som designet Sgt. Pepper-albumomslaget. Den har ikke adresse Mathew Street, men ligger rett ved starten av den gaten. På gateplan inneholder den også en Beatles suvenirbutikk, som har vindu mot Mathew Street. Bor man på dette hotellet, er det få skritt å gå til Cavern Club og andre hovedattraksjoner i “Beatles-strøket”.
Mathew Street er også en fornøyelsesgate for byens innbyggere, dit drar de for å feste, og man treffer stadig vekk på utdrikningslag i den gaten.
“Verdens mest berømte klubb” kaller de seg, og de hadde Beatles som fast band der i 1961-62. De spilte både i lunsjtiden og på kveldene og bygget seg opp en stor fanskare. Klubben åpnet i 1957 som jazzklubb, men måtte gå over til pop og rock da jazzen gikk i dazz. Senere på sekstitallet og tidlig syttitallet gjestet mange av tidens kjente band og artister klubben, som fikk berømmelse da Beatles ble store. Etter hvert overtok diskotekene ungdomsunderholdningen og Cavern ble nedlagt, og kjelleren fylt igjen med jord. Tvers over gaten åpnet – og stengte – en ny Cavern Club. Men så kom planene om å restaurere den gamle klubben. Den ble gravd ut igjen, men mange av pillarene hadde kollapset, så man benyttet heller de gamle mursteinene – og mange nye – til å bygge en ny Cavern Club på samme sted som den gamle sekstitallsklubben. Hovedrommet ser akkurat ut som den gamle klubben, men i tillegg er det et tilstøtende rom med en ny konsertscene der.
Den eneste puben i Mathew Street den gangen var The Grapes, nå er det flere. Her samlet Beatles seg i pausene fra Cavern Club, som den gangen kun serverte Coca-Cola. Beatles ville ha øl i pausen, så da ble puben like borti gata redningen. Pete Best gikk hit for å drukne sine sorger etter å ha fått sparken i The Beatles i august 1962. Puben er nylig gjenåpnet etter å ha fått en ansiktsløftning i 2019.
Mathew Street: Liverpool Beatles Museum
Rett ved The Grapes åpnet Roag Best museet sitt i 2018. Her finner du – til forskjell fra Beatles Story museet – ekte gjenstander, genuine objekter fra Beatleshistorien. Disse har Roag samlet opp igjennom årene, og han har også arvet en del av disse fra sin far Neil Aspinall, som var ansatt hos Beatles i perioden 1961 – 2007.
Puben White Star ligger egentlig ikke i Mathew Street, men rett rundt hjørnet i Rainford Gardens. Den er fremdeles veldig tradisjonell. I Beatles-historien er dette puben der Alan Williams (Beatles’ første manager) og Bob Wooler (Cavern Club DJ og viktig i Merseybeat) betalte sine artister. Beatles kom da inn og fikk pengene sine på bakrommet. I dag er det en “Beatles-vegg” på det nøyaktige stedet der de fikk betalingen. Brian Epstein møtte senere Bob Wooler her i 1963 og diskuterte The Beatles opptreden på Ed Sullivan-showet på det samme bakrommet. Norwegian Wood har avholdt klubbtreff i denne puben!
I et kjellerlokale med inngang fra gateplan drives det her en liten suvenirbutikk med Beatlesfokus. Butikken har vært besøkt både av Ringo Starr og Sean Lennon. Det er denne butikken som står bak den årlige Beatles-auksjonen som går av stabelen under Beatle Week.
Jacaranda var en gammel klokkebutikk i 1958, som ble kjøpt av Alan Williams og gjort om til en kafé. Beatles begynte å frekventere denne kaféen for å prate sammen og legge planer. Etter hvert som de ble kjent med kaféeieren Williams, lurte de på om han kunne skaffe dem spillejobber på steder Alan eide. Alan skaffet dem etter hvert jobb som barband i Hamburg i Tyskland og kjørte dem selv dit i en minibuss.
I dag er lokalet godt bevart og kjent for sin kultstatus. Den har en platebutikk ovenpå, en pub i mellometasjen og i kjelleren spiller talentfulle lokale musikere og band. Her er det liv også midt i uken, og de nøyer seg ikke med å servere bare kaffe lenger. Noe av kunsten i kjelleren ble opprinnelig malt av Stuart Sutcliffe, som var bassist i Beatles den gangen.
LIPA – Liverpool Institute for the Performing Arts
Denne gamle gutteskolen som Paul McCartney og George Harrison gikk på er i dag gjort om til en skole for utøvende kunstnere innen spesielt sang og musikk, samt andre tekniske fag som scenearbeidere, lys- og lyd osv. Norske medier kaller gjerne denne institusjonen for “McCartney-skolen”, da Paul McCartney var en av de som gikk i bresjen for å få skolen i gang. Han besøker alltid årlig avgangsstudentene under deres skoleavslutning og underviser selv sporadisk i komposisjon i skoleåret. Mange norske elever har studert og studerer der.
Dette er nok en pub som ble frekventert av Beatles, og da særlig John Lennon. Hit tok han sin kommende kone Cynthia på deres første date. Og det er ikke så rart, den ligger like rundt hjørnet fra kunstskolen Liverpool Arts College som de begge gikk på. Denne puben har uten tvil mer betydning for John Lennon enn noen annen pub i byen, og har blitt referert til i mange biografier om ham siden. Sammen med Bill Harry, Stuart Sutcliffe og Rod Murray, samt en av lærerne fra skolen holdt John “styremøter” i gruppen de kalte The Dissenters – som hadde til formål å sette Liverpool på kartet.
Hayman’s Green: The Casbah Coffee Club
Vi ville ikke bevege oss for mye i forstedene, men denne klubben fortjener omtale da den er viktig i Beatleshistorien, og dessuten er den bevart og ser nesten akkurat likedan ut som den gang. Og den gang var i 1959 da kjernen i Beatles hadde gått i oppløsning. John og Paul spilte ikke lenger i noe band etter at The Quarrymen var oppløst, og George Harrison spilte i en gruppe som het Les Stewart Quartet. Den gruppen ble hyret til å spille i en ny klubb som skulle åpnes i kjelleren på et hus i West Derby. Innehaversken var Mona Best, og hun hadde planer om å lage en ungdomsklubb i kjelleren, for sine sønner Rory og Pete og vennene deres. Før åpningen sprakk imidlertid Les Stewart Quartet, så et annet band måtte inn fort. George tok da med seg Ken Brown fra Les Stewart Quartet, og sammen med John og Paul lagde de et nytt band. I mangel av noe annet kalte de seg igjen The Quarrymen, navnet var jo ledig. Før åpningen hjalp alle i bandet til med å gjøre kjellerlokalet om til en klubb, og malte tak og vegger. Denne dekoren er fortsatt på plass, og det hender lokalene blir benyttet til konserter igjen. Mesteparten av året er den imidlertid stengt, men da lar det seg gjøre å bestille omvisning her. Fru Bests sønn Pete ble senere trommeslager i Beatles, sensommeren 1960.
Reise: Fra Norge er det vanligst å fly til Manchester og ta buss, kanalbåt eller tog til Liverpool. Man kan også fly til London og ta toget til Liverpool, men det tar lengre tid enn via Manchester.
Udiscovermusic har en side med ytterligere steder, med kart og flere detaljer.
HAMBURG
Beatles startet sin karriere som profesjonelle musikere i Hamburg. Etter å ha avertert etter ny trommeslager for anledningen, droppet de alle skoler og jobber for å satse på musikken. John, Paul, George, Pete Best (trommer) og Stuart Sutcliffe (bassgitar) reiste til Hamburg i Tyskland i august 1960.
Der bodde de spartansk i kinobygningen Bambi og spilte på Indra Club tvers over gaten i Grosse Freiheit. Etter noen måneder stengte klubben etter klager fra naboer, og Beatles begynte å spille på en klubb lenger ned i gaten, Kaiserkeller. Samtidig spilte trommeslager Ringo Starr på denne klubben, i en annen gruppe.
Etter å ha kommet i klammeri med eieren av de to klubbene, Bruno Koschmieder, da de uten lov hadde spilt på det konkurrerende etablissementet Top Ten Club, måtte de forlate landet.
Året etter, i 1961 returnerte de til Hamburg og spilte på Top Ten Club, som lå på selve Reeperbahn. Stuart Sutcliffe hadde da sluttet i gruppen for å satse på å bo i Hamburg med kjæresten Astrid og studere kunst, men opptrådte av og til sammen med Beatles likevel. I 1962 åpnet en ny klubb i Grosse Freiheit, Star-Club, og der spilte Beatles tre ganger. Først med Pete Best i mai, deretter to perioder med deres nye trommeslager Ringo Starr i november og desember.
Den første perioden da de spilte på Indra Club og Kaiserkeller varte fra 17. august til 30. november 1960. Den andre foregikk på Top Ten Club fra 1. april til 1. juli 1961. De tre siste var på Star-Club,og foregikk i 1962 fra 13. april til 31. mai, den 1. til 14. november og den siste 18.-31. desember. Når de spilte på Star-Club bodde de på Hotel Pacific, som var nytt den gangen og som var fast innlosjeringssted for klubbens artister.
I 2008 ble det lagd et minnesmerke over Beatles på Reeperbahn, akkurat der sidegaten Grosse Freiheit begynner. Beatles-Platz er sirkelformet med en diameter på 29 meter med svart dekke som kan minne om en vinylplate. Rundt plassen er det silhuett-skulpturer av fem Beatles-medlemmer (inkludert Stuart Sutcliffe). Inngravert i det svarte dekket er sangtitlene til gruppas mest kjente sanger.
Fra 2009 var det et Beatles-museum, Beatles Beatlemania Hamburg som lå i en bygning i umiddelbar nærhet til plassen. Dessverre sto ikke antall besøkende i forhold til husleien, og museet måtte stenge dørene i 2012.
Her bodde Beatles da de hadde spillejobber på Star Club i 1962. I frokostsalen der feiret Beatles nyttårsaften 1962 da det gikk over til 1963. Det familiedrevne hotellet stengte under pandemien og ble etterpå bolig for flyktninger, så man kan ikke lenger booke seg inn der.
Klubben eksisterer fremdeles men er kun sporadisk åpen for publikum. Innredningen er helt annerledes enn det den var den gangen. Den ligger i det stille hjørnet av Grosse Freiheit, helt øverst i gaten om man går fra Beatles Platz.
Bambi
Egentlig Bambi Lichtspiel men oftest kjent som Bambi Kino ligger tvers over gaten fra Indra Club. Dette var da en kino som viste lavbudsjetts B-filmer (ikke porno, som mange tror), og hvor Beatles-guttene sov i noen mørke bakrom uten vinduer. Kinoens toaletter ble benyttet til morgenstellet. Nå er det leiligheter, men en minneplakett finnes ved en dør rundt hjørnet.
Klubben er fortsatt i god behold og er et levende utested. Riktignok har de endret navn til Grosse Freiheit 36, etter gateadressen, men det henger fortsatt skilter med Kaiserkeller på veggen. Ringo ble fotografert utenfor klubben sommeren 2018 under sin Europaturné.
Star-Club lå tvers over gaten for Kaiserkeller, i Grosse Freiheit 39. Klubben brant i sin tid ned, og er kun bevart i form av en minnestein som ligger innenfor gårdsportalen. Masser av kjente artister fra 50-60-tallet spilte her, og er nevnt på minnesteinen.
Denne klubben ligger i selve Reeperbahn, og lokalene benyttes i dag til et utested, Moondoo.
Det er flere guidede turer som foregår i distriktet, to av guidene har spesialisert seg på de mest kjente Beatlesrelaterte stedene. Det er Peter Paetzold, (Beatles Tour) som var stamkunde på Star-Club og har mange historier derfra, og Beatlesfan Stefanie Hempel (Hempel’s Beatles Tour), som flyttet fra Øst-Tyskland til Hamburg for å være kloss på Beatleshistorien. Hun er også musiker og underholder gjerne sine turgrupper på ukulele.
LONDON
I London er det selvsagt en rekke interessante Beatlesrelaterte steder, fra studiokomplekset i Abbey Road der musikken ble spilt inn, i Twickenham-området, der scener fra filmene deres ble filmet, hus de bodde i, konsertlokaler de spilte i, hoteller de bodde på, kjente foto-lokasjoner, kinoen der filmene deres hadde premiere, hvor Apple-butikken og hovedkvarteret deres lå, taket de ga sin siste konsert på, klubben hvor Paul traff Linda, galleriet hvor John traff Yoko og så videre.
I London finnes det flere guidede spaserturer som tar for seg de stedene som ligger i gangavstand i byens sentrum. Den eldste av disse turene ble startet opp av Richard Porter, som fortsatt er med og viser folk rundt. Hans tur hopper også på T-banen for en liten tur rundt Abbey Road Studios.
Det er mange som spør om det er mulig å få en omvisning i Abbey Road Studios. Det er det ikke, studiokomplekset er fortsatt i bruk av artister og musikere, så man kan egentlig kun komme inn om man har booket seg studiotid som musiker. Men av og til er det noen ildsjeler som har booket seg flere dager i Studio 2 – der Beatles spilte inn flesteparten av sangene sine. Her har de en liten utstilling av instrumenter og holder foredrag. Dette kan man kjøpe seg billett til, i 2019 kostet denne billetten 125 pund. Men da fikk man også se “det aller helligste” uten å måtte booke seg egen tid. Slike evenementer har blitt avholdt i 2012, 2013, 2014, 2018 og 2019.
Cavendish Avenue
I 1966 kjøpte Paul McCartney seg et hus i Cavendish Avenue, som ligger i gangavstand fra Abbey Road Studios. Dette ble hans første egne hjem, tidligere bodde han på hybel hos familien Asher i London. Til Cavendish Avenue flyttet han med kjæresten Jane Asher, senere bodde han der sammen med Linda McCartney, som han giftet seg med i 1969. Etter dette har han etablert nye hjem flere steder i verden, men eier fortsatt huset i Cavendish Avenue og benytter det sporadisk når han er i byen.
Det er for mange Beatlesrelaterte steder man kan oppsøke i London, så vi skal ikke prøve å dekke disse. Men man kan kjøpe seg guideboken The Beatles’ London, den tar for seg omtrent alt man måtte finne på å ønske å se.
NEW YORK
Susan Ryan arrangerer guidede Beatlesturer i New York City. Der rusler man rundt og ser Dakotabygningen, Strawberry Fields minnesmerket i Central Park, Plaza Hotel der Beatles bodde i 1964, Carnegie Hall der de spilte i 1964, Ed Sullivan Theatre, Radio City Music Hall, NBC Studios, de tidligere Apple-kontorene osv.
LOS ANGELES
Gillian Lomax har pleid å kjøre fans rundt i bil i Los Angeles og vist dem Beatlesrelaterte steder som Blue Jay Way, Capitolbygningen, Hollywood Bowl hvor de spilte i 1964 og 65, huset i Santa Monica John Lennon leide, huset i Bel Air der de traff Elvis osv, men nettstedet hennes har forsvunnet – så du må muligens kontakte henne via Facebook.
Siste kommentarer