BBC produsent Terry Henebery har gått bort

Programmet “Saturday Club” på BBC radio var så populært at det i 1960 fikk en egen LP-utgivelse – på Parlophone.

Terry Henebery (4/9-1932 – 24/4-2024) var en allsidig TV- og radioprodusent som først brakte Beatles inn i de britiske stuene via radio, og produserte deres debut på radioserien “Saturday Club” (et program som hadde skiftet navn fra “Saturday Skiffle Club” i 1958) og deres egen radioserie “Pop Go The Beatles” for BBC Light Programme.

Terry Heneberry

Selv foretrakk han jazz eller klassisk musikk. Henebery var utdannet som klarinettist og ble kjent med jazzens storheter, og overtalte slike jazzlegender som Oscar Peterson, Count Basie, Duke Ellington og Ella Fitzgerald til å opptre for BBC.

Det var takket være musikerforbundet som forlangte at man ikke fikk lov til å spille så mange plater på radioen som gjorde at BBC inviterte musikere, grupper og artister til å komme til deres radiostudioer og spille enten live direkte på lufta eller i opptak som kunne sendes senere.

Fra 1958 til 1963 var Henebery produsent for slike programmer, som “Jazz Club”, “Trad Tavern” og “Go Man, Go!”, som han produserte 200 episoder av.

Beatles hadde noe radioerfaring fra før, med opptredener på programmer som “Teenagers Turn”, “Here We Go” og “The Talent Spot”, og debuterte i det populære programmet “Saturday Club” på BBC radio den 26. januar 1963 , med Henebery i kontrollrommet. De hadde hatt en mindre hit med “Love Me Do”, og hadde to uker tidligere utgitt sin andre single, “Please Please Me” med “Ask Me Why” på baksiden. I radioprogrammet spilte de “Some Other Guy”, “Love Me Do”, “Please Please Me”, “Keep Your Hands Off My Baby” og “Beautiful Dreamer”. Dette skulle bli første av ti ganger de opptrådte på “Saturday Club”, og ofte fremførte de sanger fra sitt konsertrepertoar som de ikke hadde spilt inn for plateutgivelse på Parlophone Records.

Senere den våren hadde manager Brian Epstein skaffet Beatles kontrakt på å spille inn sin egen radioserie, “Pop Go The Beatles” som ble sendt på tirsdagene. BBC budsjetterte med 100 pund per episode. Henebery produserte 13 av de 15 programmene i denne serien, hvor Beatles fremførte 56 sanger, og av disse var det 25 som de ikke spilte inn for platemarkedet. De hadde også gjesteband med i programmene, blant andre the Searchers, the Hollies og the Swinging Bluejeans.

Henebery husket tilbake fra disse innspillingene: “De kom inn i studioet og fjollet rundt. Man måtte slå i bordet og være streng på høyttaleren og si: ‘Kom igjen, gutter!’  og de lå på gulvet og fniste.”

“Jeg husker ettermiddager på BBC Paris Cinema-studioet hvor du bare så på klokken, strakte hendene i skrekk og tenkte: ‘Vil de noen gang slå seg til ro?’ Folk ble låst inne på toalettene og annet tøys. Men på slutten av dagen hadde man fått noe fint materiale ut av dem.”

Det tok tid for Henebery å se Beatles musikk på den måten. I de første dagene sa han: “Disse jævla Beatles, de har ikke peiling. Jeg hater denne musikken” – og glemte at Jane Asher, Paul McCartneys kjæreste, satt stille i kontrollrommet. Uttalelsene hans ble mildere: I 1966 produserte han et program med tittelen “Chris Barber’s Brass Band plays the Beatles”.

Da “Pop Go The Beatles” avsluttet sesongen i september hadde Beatlemania bredt seg. Gruppens radiodager var nesten over – og Henebery ble overført til TV for starten av BBC Two, hvor han lanserte den ikoniske “Jazz 625”-serien.

Etter dette tilbragte Henebery en kort periode på Southern Television som sjef for Light Entertainment, og gikk deretter frilans. Han produserte ITVs juleflaggskip “All Star Comedy Carnival” i 1972 og 1973, flere episoder av “The Generation Game”, og en serie med Moira Anderson for skotsk TV. I 1979 flyttet han til Leeds, og tilbrakte 12 produktive år med Yorkshire Television før han trakk seg tilbake i 1991.

Henebery giftet seg aldri. Som pensjonist reiste han mye sammen med sin partner Valerie Silson, som jobbet sammen med ham på programmer siden 1976, og fra 1996 bosatte de seg i Menston, utenfor Leeds. Han løste kryssordet i Daily Telegraph hver dag til demensen innhentet ham. Han ble 91 år gammel.