Beatlesåret 1968

Søndagsmagasinet Sunday Times sommeren 2018.

Det er et litt vingeklippet Beatles vi møter i starten av 1968. Sommeren 1967 hadde de utgitt noe som står igjen som kanskje deres største mesterverk av en LP-plate, «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band». De hadde også gjort stor lykke med sin opptreden og sangen «All You Need Is Love» i verdens første direkteoverførte satelittsending.

Men nedturene sto også i kø: de måtte gi opp å få kjøpt sitt eget øysamfunn i Hellas, manageren Brian Epstein ble funnet død av en overdose piller og alkohol, og de opplevde for første gang totalslakt av noe de hadde lagd.
Etter managerens død forsøkte Paul å føre Beatlesskuta videre, eller skal vi si -bussen, for det første de satte i gang med var å spille inn TV-filmen «Magical Mystery Tour» som de selv hadde regien på.

Den ble vist julen 1967 til overdøvende totalslakt fra et samlet anmelderkorps i Storbritannia, såpass total at ingen av de amerikanske TV-selskapene våget å kjøpe inn filmen for visning der.

Da vi forlot Beatles nyttårsaften var tre av dem på fest hjemme hos Cilla Black, mens John Lennon spontant hadde tatt med seg kona Cynthia og skuespillervennen Victor Spinetti og reist til Marokko.

I løpet av 1968 skulle ekteskapet med Cynthia gå over styr og Pauls kjæreste siden 1963, Jane Asher forlot også det forholdet.

Hovedpunktene i 1968 kan vel sammen fattes slik: reisen til India, Apple-selskapet etableres, Yellow Submarine-tegnefilmen har premiere, Yoko Ono kommer inn i bildet, Hey Jude og det hvite dobbeltalbumet reetablerer Beatles som verdens største plateartister, samtidig som George og John driver med plateprosjekter utenom Beatles.

Men la oss gå kronologisk til verks!

Januar

1. januar: Paul McCartney og kjæresten Jane Asher besøker Pauls familie i Liverpool.

2. januar: Ringo observeres idet han kjører Maureen til flyplassen i London.

4. januar: Jane Asher og Paul McCartney er på premieren av «Here We Go ‘Round the Mulberry Bush» på Pavilion Theatre. Stykket er basert på en roman av Hunter Davies, som er i ferd med å skrive den offisielle biografien til Beatles.

5. januar: George produserer en session for filmmusikken til «Wonderwall» i Studio 2 i Abbey Road. George har tatt på seg å lage musikken til denne vimsete britiske filmen. Han velger å lage noen «vestlige» instrumentaler, og noen indisk-inspirerte.

John Lennons far Freddie Lennon kommer på besøk til John i huset hans, Kenwood i Weybridge.

Samme dag debuterer «Magical Mystery Tour» på TV i farger! I jula ble den kun vist i sort hvitt på BBC 1, nå er den omsider i farger på BBC 2. Filmen ble ikke vist på NRK på sekstitallet, faktisk blir den første gang vist her i 2012!

6. januar: Brian Epsteins testamente blir kjent via en nyhetsnotis i The Daily Telegraph, formuen hans går til hans mor, Queenie Epstein.

7. januar: George Harrison flyr til EMIs studio i Bombay, India for å spille inn filmmusikk til «Wonderwall». Han mellomlander i Paris, Frankfurt og Teheran.

Filmplakat for Wonderwall

9-13. januar: Innspilling: «Wonderwall music» av George Harrison. Den 12. er også komposisjonen «The Inner Light» med på innspillingene, denne skulle senere utgis med Beatles på baksiden av deres kommende single. Selvsagt heter den for tiden «Untitled».

9. januar er også dagen da Richard Avedons psykedeliske portretter av Beatles ser dagens lys i bladet «Look» i USA. Senere kommer disse bildene i mange blader verden over, og her i Norge sto de i «Det Nye», med ett bilde i hvert av numrene 26-29, 1968.

De ble også solgt som plakater og hang på millioner av ungdomsværelser verden over. I 2000 fulgte de med samleplaten «1» med Beatles.

Bladet Look der de psykedeliske Beatlesportrettene debuterer.

12. januar: The Beatles Film Productions Limited endrer navn til Apple Film Limited og Apple Music Limited endrer navn til Apple Corps Limited.

17. januar: Presseparty for å promotere en gruppe som har signert kontrakt med Beatles nystartede selskap, Apple Corps Ltd. Det er den skotske gruppen «Grapefruit» (oppkalt etter en bok av Yoko Ono) som presenteres.

Fortsatt er ikke platedivisjonen til Apple, Apple Records oppe og går, så gruppen skriver platekontrakt med et annet selskap, mens Apple Publishing er musikkforlaget. Til stede er John, Paul og Ringo, vikarer for George er Brian Jones, Donovan og Cilla Black.

Presseparty for Grapefruit

18. januar: George kommer tilbake til London med båndopptakene til «Wonderwall music».

22. januar: Apple åpner kontorer i sitt første tilholdssted, 95 Wigmore Street i London. The Supremes er i London og opptrer på klubben Talk Of The Town, Paul og Jane  er til stede.

Paul med to Supremes

25. januar: The Beatles filmer sin sekvens for slutten av «Yellow Submarine» tegnefilmen.

Beatles i slutten av Yellow Submarine-tegnefilmen.

26. januar: Innspillinger for platen «McGough & McGear» foregår i EMI-studioene i Abbey Road. McGear er jo pseudonymet for Mike McCartney, Pauls bror og Paul er selv med på disse innspillingene som produsent. Det er egentlig meningen at denne platen skal komme ut på Apple Records, men plateseskapet rekker ikke å etablere seg før platen er ferdig, så den kommer ut på Parlophone Records.

27. januar: Radioopptak for The Kenny Everett Show. Dette foregår hjemme hos John i Kenwood, Weybridge.

28. januar: Paul spiller sin egen komposisjon «Step Inside Love» for Cilla Black, slik at hun skal lære seg den. Foreløpig består sangen kun av et vers og et refreng, men dette er nok til at den kan brukes som kjenningsmelodi for hennes nye TV-show.

Fra innspillingen av “Step Inside Love”.

30. januar: «Step Inside Love» er kjenningsmelodi for Cilla Blacks nye TV-show «Cilla» som går på lufta i kveld. Samtidig gjør George ferdig sin nye LP «Wonderwall Music» i EMIs studio i Abbey Road.

Februar

1. februar: Mer Beatles og Cilla: Ringo Starr driver denne dagen samt to dager til med øvinger for sin deltakelse i Cilla Blacks TV-show, «Cilla». Dette foregår i TV Rehearsal Rooms, North Acton, London.

2. februar: Paul gjør ferdig sangen «Step Inside Love», slik at Cilla Black skal kunne spille inn en versjon til sin nye single.

3. februar: Ringo tar pause fra øvingene for å være med Beatles på innspillingen av «Lady Madonna» og «Across The Universe» i EMIs studio 3 i Abbey Road. Sistnevnte sang fortsetter de å finpusse dagen etter. «Lady Madonna» er Paul McCartneys komposisjon, inspirert av Humphrey Littleton’s «Bad Penny Blues» fra 1956.

Beatles i februar 1968.

4. februar: The Beatles velger å jobbe i studio til tross for at det er søndag. De driver på med «Across the Universe», en ny komposisjon av John Lennon. Seks tagninger blir spilt inn og etter dette diskuterer John og Paul om de kanskje skulle hatt noen harmonier i falsett. Det blir vrient å finne sangere på en søndag, mener George Martin men Paul vet råd. Han stikker ut på trappa og spør om noen av jentene som alltid henger der kan synge. To av dem blir med inn for å delta på sangen, brasilianske Lizzie Bravo (16) og engelske Gayleen Pease (17).

I 2010 ble Lizzie og Gayleen gjenforent i det britiske TV-programmet The One Show og fikk besøke Abbey Road Studios igjen.

5. februar: Ringo er tilbake på «Cilla»-øvingene. På ettermiddagen stikker Paul McCartney innom og hjelper til med å lansere 1968 Leicester Arts Festival i London.

6. februar: Innspilling og miksing av «The Inner Light» og «Lady Madonna», denne gang i studio 1 i Abbey Road. Noe av brassarrangementet spilles av profesjonelle musikere, men noen av lydene som høres ut som messingblåsere er det Paul og George som gjør ved å ha hånden over munnen og lage lyder! Pauls stemme er fordreid i forhold til hvordan han vanligvis høres ut, noe som får enkelte anmeldere til å tro at det er Ringo som synger, deriblant redaktøren av popsiden i Arbeiderbladet.

Imidlertid er Ringo opptatt med å opptre live på Cilla Blacks TV-show, «Cilla», i Television Theatre i London. Han synger «Act Naturally», stepper og opptrer som buktaler, med Cilla som dukke – de fremfører «Nelly Dean» sammen. De tre andre i Beatles tar en pause i innspillingene for å se Ringo på TV.

Ringo med buktalerdukken Cilla.

8. februar: Innspilling og miksing av «The Inner Light» og «Across The Universe», nå i studio 2 i Abbey Road. John og Paul korer på en linje i teksten til «The Inner Light», det er det eneste Beatlesbidraget i sangen, ellers er det kun George og en gjeng indiske musikere. Teksten har George hentet direkte fra en oversettelse av den eldgamle kinesiske teksten «Daodejing» – som grovt kan oversettes til «Boken om Veien og dens dyd».

John er misfornøyd med «Across The Universe» og komiker Spike Milligan, som er til stede som George Martins gjest, spør om han kan få bruke «Across The Universe» på en veldedighets-LP for verdens villmarksfond som han driver og lager, noe Beatles går med på.

Den første utgaven av “Across The Universe” ble gitt til denne veldedighets-LPen.

11. februar: Innspilling, miksing: «Hey Bulldog» i studio 3 i Abbey Road. Dagen er egentlig satt av for å filme Beatles i studio for å lage musikkvideo til deres kommende single A-side, «Lady Madonna». Imidlertid finner bandet ut at når de likevel er i studio, så kan de spille inn noe nytt – og Lennon bringer inn en ide som Beatles utvikler til «Hey Bulldog» og gjør ferdig der og da. Yoko Ono er til stede i studio som Johns gjest, og hun irriterer nok noen av de tilstedeværende ved å spørre om hvorfor alle sangene til Beatles er i akkurat samme rytme og hvorfor de ikke prøver seg på noe mer eventyrlystent?

Etter dette har Beatles planlagt å reise til India for å delta på Maharesh Maharishi Yogi sin meditasjonskole i Rishikesh.

14. februar: Beatles’ assistent Mal Evans flyr til India i forveien for å forberede Beatles’ ankomst.

15. februar: John Lennon og George Harrison flyr til India og ankommer Rishikesh neste dag.

18. februar: Paul McCartney intervjues av avisen Evening Standard i London.

19. februar: Paul McCartney og Ringo Starr flyr til India og ankommer Rishikesh neste dag. Ringo har pakket med seg en hel koffert full av Heinz tomatbønner i tilfelle han ikke liker den indiske maten!
Sammen med Beatles deltar en rekke andre kjente og ukjente personer på dette kurset. Av de kjente kan vi nevne skuespillerinnen Mia Farrow og hennes søster Prudence, Beach Boy Mike Love og den skotske visesangeren Donovan.

Blant de mer ukjente var en nordmann, gullsmeden Per Gunnar Fjeld:
– Det var vanlige meditasjonstimer, og så var det lengre meditasjoner, opp til flere dager, og enkelte forelesninger. Dessuten var det en del underholdning, så klart. Beatlesgutta opptrådte en del, og Donovan, han var veldig flink. The Beatles spilte inn låtene på en båndspiller på rommet, og så fikk vi andre høre dem på kveldstid. Så de spilte ikke live.

Frokost fra 7 til 11.00 besto av grøt, puffet hvete eller cornflakes; fruktjuice, te eller kaffe, ristet brød, syltetøy eller syltetøy. Frokosten ble etterfulgt av meditasjon, uten regler eller tidsplan. Lunsj og middag besto begge av suppe etterfulgt av vegetarisk hovedrett, tomat- og grønn salat, turnips, gulrøtter med ris og poteter til.

John og George var allerede vegetarianere, slik at dietten ikke var spesiell for de, men Ringo fant krydderne for sterke for sin smak. Mal samlet opp et lager av egg, slik at han kunne lage egg i forskjellige varianter til Ringo: stekt, kokt, posjert eller eggerøre.

Beatles var tre uker bak de andre studentene, så Maharishien ga dem ekstra undervisning og forelesninger om ettermiddagen. Disse foregikk i friluft, noen ganger på det flate soltaket. Hvis det var en kjølig dag gikk de til sin bungalow og satt på puter. Mal hadde sin egen stol fordi han ikke kunne krysse bena slik de andre greide.

23. februar: Londonavisen The Daily Express trykker de fire psykedeliske Richard Avedon-portrettene av Beatles. Man kan kjøpe forstørrelser fra avisen, og også en stor plakat.

Bilag til The Daily Express

25. februar: George har bursdag og får et verdenskart i plast i gave av Maharishien.

28. februar: Cilla Black avslutter innspillingene for «Step Inside Love» i Pauls fravær.

29. februar: Yoko Ono og avant-garde trumpetisten Ornette Coleman opptrer i Royal Albert Hall i London. Både forestillingen og øvelsene spilles inn på bånd.
I løpet av få dager hadde Yoko fått separasjon fra sin mann, Tony Cox. Hun hadde fått en adresse fra John Lennon som hun kunne benytte til å skrive til ham i India, og hun begynte å skrive jevnlig. Etter hvert ble tonen i brevene mer og mer flørten.

Deltakerne på Maharishi Mahesh Yogis meditasjonskurs i Rishikesh (utsnitt)

Mars

1. mars: Ringo Starr og kona Maureen forlater India etter å ha tilbragt snaut 10 dager i Maharishis meditasjonsleir. De lengter hjem til barna. Men paret har lært seg å meditere, og fortsetter med dette opp gjennom årene. I 2018 er Ringos bursdagsfeiring bl.a. sponset av en stiftelse som lærer barn Transcendental meditasjon (TM). Etter en mellomlanding i Teheran ankommer de London igjen 3. mars.

Hjemvendte Ringo overrekker grammypris for Sgt. Pepper til lydtekniker Geoff Emerick.

7. mars: Ringo Starr deler ut Grammypris til Geoff Emerick. Innspillingsteknikeren vant denne prisen for sitt arbeid på Beatlesalbumet «Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band» året i forveien. Albumet vinner også tre andre grammypriser, for årets album, årets kontemporære album og beste albumdesign.

8. mars: Cilla Blacks single «Step Inside Love» utgis som Parlophone R 5674.

Norsk utgave av Cillas single.

En plate som kommer ut samme dag får ikke like stor oppmerksomhet, det er «And The Sun Will Shine» av Paul Jones, med Paul McCartney på trommer! Katalognummer Columbia DB 8379.

13. mars: Ringo gir et intervju med musikkavisen New Musical Express for å forklare hvorfor han hadde kommet hjem fra India før resten av Beatles, og han snakker også om deres tredje spillefilm, som nå har vært utsatt en rekke ganger.

Ringo: «Vi planlegger å starte opp i juni. Manuskript gås gjennom akkurat nå. Jeg aner ikke hvilket vi kommer til å velge, men jeg håper vi alle får spille mer enn en rolle. Ideen vi vurderte for en westernfilm, og ideen om at vi alle skulle spille den spaltede personligheten til en person var gode i teorien, men holdt ikke for en 90-minutters film.»

14. mars: Tony Bramwells musikkvideo for «Lady Madonna» blir vist på BBC-programmet «Top Of The Pops». Videoen viser Beatles i studio mens de egentlig spiller inn «Hey Bulldog»

15. mars: Singleutgivelse i UK: «Lady Madonna» med «The Inner Light» på baksiden. Tre dager senere utgis den også i USA.

Lady Madonna

Den norske utgaven av Lady Madonna med et bilde tatt i 1967 på omslaget.

20. mars: Fra India sender John et postkort til Ringo hvor han skriver at de nå har lagd nok sanger til to album, så det er bare å finne frem trommene!

23. mars: Ringo og Maureen er på fest med Elisabeth Taylor og Richard Burton, og et bilde av Ringo og Elisabeth som danser blir etter hvert med på plakaten som skal medfølge det hvite dobbelalbumet.

25. mars: Paul McCartney og Jane Asher forlater Rishikesh og reiser via Teheran til London. De tilbringer en dag i Irans hovedstad og møter bl.a. musikere og er med på et lite TV-innslag.

Paul, nybarbert i Iran.

26. mars: Ved ankomst London sier Paul til fremmøtte journalister at de har skrevet rundt ti sanger mens de var i India.

30. mars: NME rapporterer at Beatles planlegger en stor fredsfestival som skal holdes i London i mai 1969 i samarbeid med Maharishi Mahesh Yogi. Gruppens pressetalsmann Tony Barrow heller vann på bålet og sier at dette ikke er stadfestet og er noe de har kokt sammen mens de er i India.

April

I April tilbringer Paul McCartney en del tid på sin gård i Skottland, sammen med Jane.

8. april: Derek Taylor har blitt overtalt av Beatles til å jobbe som pressetalsmann for Apple, så han tar med seg familien fra Los Angeles og flytter tilbake til England.

11. april: John og George har nå kommet til et nivå der de kan meditere i åtte timer per dag, ifølge Mal Evans.

12. april: John Lennon og George Harrison forlater Rishikesh. De hadde egentlig tenkt å være der lenger, men det begynner å gå rykter om at Maharishien har et litt for godt øye til noen av studinene fra vesten, samt at han ikke holder seg strengt til dietten han har foreskrevet for elevene sine.

John Lennon skrev senere sangen «Sexy Sadie» som et angrep på Maharishi Mahesh Yogi. Bakgrunnen for Lennons tekst var et påstått forsøk fra Maharishi på å forføre Mia Farrow. Senere har det imidlertid blitt reist tvil om Maharishi var skyldig. I Paul McCartneys biografi «Many Years From Now» fra 1998 blir det forklart at det var Alexis Mardas, som utviklet elektronisk utstyr for The Beatles (og derfor fikk klengenavnet “Magic Alex” av John), som satte i gang ryktet for å sverte Maharishi.

Mardas benektet dette i en uttalelse fra 2010, men han fastholdt samtidig at han og Harrison var øyenvitner til at Maharishi prøvde å forføre et annet kvinnelig medlem av Ashramen.

«Hvorfor drar dere?» spør Maharishien John, Lennon svarer: «Hvis du virkelig er så kosmisk så vet du det!»

Til tross for denne opplevelsen fortsetter alle i Beatles å praktisere meditasjon, og Paul reiser ens ærend til Amsterdam for å slutte fred med Maharishien før denne dør i 2008.

George og Pattie reiser til Madras for å besøke Ravi Shankar, men John og Cynthia reiser rett hjem til England. På den lange flyturen velger John å fortelle sin kone om omfanget av hans sidesprang og utroskap under årene med Beatlemania.

16. april: Apple Publicity Limited dannes.

17. april: I et intervju med John i Daily Mirror sier han at tiden i India var meget produktiv med hensyn til nye sanger; han selv har skrevet femten, Paul et dusin og George seks. Og til og med Ringo har skrevet sin første sang!

19. april: Beatles nye selskap Apple Corps har en annonse i avisen der de ser etter nye talenter. Fotomodell for annonsen er Alistair Taylor, Brian Epsteins gamle assistent fra NEMS-butikken, han jobber nå for Apple.

Alistair Taylor i Apple-annonsen.

20. april: John er i selskap hos Derek Taylor. For første gang etter Indiaturen tar han LSD og får skikkelig identitetskrise. Derek Taylor og Neil Aspinall tilbringer kvelden med å restaurere Johns ødelagte ego og minner ham på hvilken stor rockestjerne han er. Den tynne langhårete kroppen til John ligger på gulvet og gråter med hendene utstrakt som Jesus på korset idet noen av barna til Derek våkner og får med seg det som skjer.

21. april: George og Pattie ankommer London fra India. I London annonseres det at guttene i Beatles ikke fikk diplomer med rett til å kalle seg «guruer», ettersom de ikke sto på de tre obligatoriske prøvene ved Maharishiens Akademi for Trascendental Meditasjon.

24. april:  John og Ringo er på teater for å se Gerry Marsden i musikalen «Charlie Girl».

25. april: George snakker med britiske journalister om hans opplevelser i India.

27. april: John henger med Ringo denne dagen, først er de på klubben «Revolution» på lanseringen av Reparata and the Delrons, og om kvelden er de på klubben Speakeasy.

På teater for å se Gerry Marsden.

En gang i slutten av april er Brigitte Bardot i London og bor på hotell Mayfair. Hun inviterer Beatles til å komme og treffe henne, men Paul er fortsatt i Skottland og både George og Ringo er uvillige. Det blir til at John og Derek Taylor tar turen, men de to er så nervøse foran møtet at begge tar LSD.

Ved ankomst hos Bardot er de så steine at de ikke får frem et ord, og hun lar dem få lov til å trippe i fred på sitt hotellrom, mens hun og hennes følge drar på restaurant og spiser middag.

Mai

3. mai: Mest sannsynlig er dette den dagen John Lennon hasteinnkaller til et møte i Apple for å informere om at han er Jesus Kristus. Alle så på hverandre og visste ikke helt hvordan de skulle takle dette, men fant ut at det beste var å dra ut og spise på restaurant. Her var det en fan som kom bort til John for å be om autografen, men ble litt perpleks da Lennon informerte han om sin nye identitet.

På denne tiden holdt barndomsvennen Pete Shotton John med selskap i huset i Weybridge mens Cynthia var bortreist på ferie. John ringer Yoko Ono og ber henne ta en taxi hjem til ham. Pete hilser på Yoko men trekker seg tilbake og lar paret være i fred. John og Yoko tar LSD og spiller inn sitt første album sammen, «Two Virgins» i Johns hjemmestudio. Etterpå tilbringer de natten sammen for første gang.

5. mai: Om kvelden kommer Cynthia hjem fra ferie i Hellas og oppdager John og Yoko omgitt av skitten oppvask, Yoko er iført Cynthias morgenkåpe. Cynthia snur og tar den ventende taxien hjem til leiligheten til Magic Alex.

På kvelden opptrer Mary Hopkin, en visesangerinne fra Wales på TV-programmet «Opportunity Knocks». Hjemme sitter fotomodellen Twiggy og ser på, hun blir så imponert at hun ringer Paul for å anbefale at Apple signerer platekontrakt med Hopkin.

7. mai: Ringo er på visningen av Roman Polanskis film «Rosemary’s baby». Mesteparten av filmen er innspilt i og finner sted i Dakotabygningen i New York, en bygning som flere år senere skulle bli John Lennons siste hjem. Beatles’ venninne fra Indiaturen, Mia Farrow spiller hovedrollen i filmen.

8. mai: Beatles får beskjed om å fjerne den psykedeliske dekoren kunstnertruppen The Fool har påført murveggen på Apple-butikken.

Apple-butikken fra før åpningen i desember 1967.

9. mai: Møte på Apple: John og Ringo, Derek Taylor og Alex Mardas, pluss Johns tidligere skolekamerat Ivan Vaughan (han som introduserte Paul og John for hverandre) er til stede for å diskutere mulighetene for en Apple barneskole, som skal kunne drives av Vaughan, som nå er utdannet lærer. Vaughan får jobben og tjener £50 i uka (“gjennomsnittslønn for en rektor”, ifølge notatet fra møtet) for å undersøke lokaler, personale, og kostnadene for bøker og undervisningsmateriell. På møtet insistere John at “det skal ikke være noen diskriminering hva bakgrunn angår”, og at “alle kunstformer inklusive musikk, dans, teater, film osv. skal stå på timeplanen til skolen. Kunstformen propaganda i reklamebransjen må også læres bort.”

11-15. mai: Lennon og McCartney drar til New York sammen med Derek Taylor og Neil Aspinall for å promotere sitt nye selskap Apple. De kaller forretningsideen sin «en slags vestens kommunisme», noe som ganske sikkert ikke faller i veldig god jord hos amerikanerne.

Ideen er at talentfulle mennesker skal komme til Apple med ideene sine, og selskapet vil sette ut i livet de ideene de liker. Stemningen hos Apple vil være uformell, i tråd med hippietiden, slik at idémakerne dermed slipper å måtte fremme sine ideer for formelle forretningsmenn. De møter også Ron Kass som er ansatt for å representere Apple i USA. Mens de er i New York får de låne luksusleiligheten til Beatles’ advokat Nat Weiss, og mens John koser seg med den unge husholdersken Weiss har ansatt midlertidig mens komponistparet oppholder seg der, får Paul besøk av Linda Eastman som han traff i London året før. Hun er på pressekonferansen de holder og gir Paul en ubrukt sjekk med telefonnummeret sitt på.

Den 14. er Lennon og McCartney gjester i «The Tonight Show» hvor den vanlige programlederen Johnny Carson har vikar, siden han er på ferie. Programmet blir ikke tatt opp og er ikke tilgjengelig i TV-kanalen NBC sine arkiver. Imidlertid eksisterer det i en dårlig utgave der en fan som filmet programmet med smalfilm fra TVen sin har fått sin stumfilm overdubbet med et lydopptak som en annen fan gjorde.

Paul og John gjestet The Tonight Show mens de var i New York.

15. mai: George, Pattie, Ringo og Maureen reiser til filmfestivalen i Cannes. I dagene som kommer driver de med forskjellig promotering av filmen «Wonderwall», som George har lagd musikken til.

Promotering av “Wonderwall” på piren i Cannes.

16. mai: Lennon og McCartney flyr tilbake til London.

17. mai: Premiere i Cannes på «Wonderwall»: George og Ringo med koner er til stede.

Samme dag utgis albumet «McGough & McGear» av Roger McGough og Mike McGear, produsert av Paul McCartney på Parlophone PCS 7047. Det er mange kjente musikere som bidrar på LPen, deriblant Jimi Hendrix.

McGough & McGear

 

Paul på cupfinalen, sammen med kameraten Ivan Vaughan.

18. mai: Paul er til stede på cupfinalen på Wembley mellom Everton og West Bromwich Albion (0-1 etter scoring på overtid). Samtidig er man ferdig med å male fasaden til Applebutikken i Baker Street hvit, etter at naboene hadde klaget på den psykedeliske figuren som The Fool tidligere hadde dekorert fasadeveggene med. Den var jo forøvrig sååå 1967, og hvit er jo 1968-fargen…

Den hvitmalte fasaden.

19. mai: Harold Pinter holder innflytningsfest i sin nye leilighet i Hanover Terrace 7 i London, alle i Beatles er der.

21. mai: Paul og Jane spiser lunsj med den amerikanske sangeren Andy Williams og hans franske kone Claudine Longet. Den kvelden overværer de hans siste konsert i Royal Albert Hall og etterfesten.

22. mai: John og Yoko opptrer offentlig for første gang, i anledning at skredderdivisjonen av Beatlesselskapet lanseres: Apple Tailoring i King’s Road, Chelsea. George og Pattie er også til stede. Neste dag åpner Apple Tailoring for vanlige kunder. I et TV-intervju som vises denne dagen i USA uttaler Lennon at Vietnamkrigen er startet av sinnssyke mennesker.

John og Yoko spaserer i King’s Road for fotografene.

23. mai: TV: Tony Palmers dokumentarfilm «All My Loving» vises. Dette er en dokumentar om populærmusikk, og inneholder såvel gamle filmklipp som nye intervjuer med bl.a. Paul, Ringo og George Martin.

Åtte år senere blir denne TV-filmen utgangspunktet for den første TV-serien om populærmusikk, «All You Need Is Love», også regissert av Palmer, etter forslag fra John Lennon.

24. mai: Demoinnspillinger for «White Album» hjemme hos George. I løpet av våren har komponistene i Beatles rukket å lage en hel del sanger, ikke minst mens de var i India og ikke hadde noe kulturtilbud å drive med om kveldene. De møtes hjemme hos George Harrison for å spille inn eller foredle hjemmedemoer av sangene, som de senere skal spille inn profesjonelt.

I 2015 publiserte en mann ved navn Michael Herring en rekke bilder som er tatt ved denne anledningen. I 1968 var han en 19 år gammel kunststudent som var fascinert av Beatles, som hadde tatt mot til seg og reist hjem til John Lennons hus Kenwood og banket på. Utrolig nok ble han invitert inn av John, og deretter spiste han frokost med John og Yoko. Etter dette skulle John til George for å fortsette å spille inn hjemmedemoer, og han tok med seg Herring i bilen. Da de ankom Georges eiendom Kinfauns, satt George i hagen og spilte gitar. Herring var flue på veggen da Beatlesgutta snakket om hvorvidt Paul kom til å dukke opp eller ikke. Inne i huset ble Herring presentert for Ringo og Georges kone Pattie.

Etter hvert dukker det opp et bud som leverer et brev. Ifølge Herring er brevet fra Pauls advokat og formidler at Paul ikke kommer, han forlater gruppen. Dette er en nyhet når den publiseres i 2015, ingen har visst noe om dette før da, bortsett fra de involverte parter. Paul har ingen kommentar. Dette må jo dog ha vært en veldig midlertidig greie fra Pauls side, for mange av demoene fra Kinfauns er jo Pauls sanger, og han dukker også opp i studio når de skal spilles inn.

Beatles-historikerne Hunter Davies og Mark Lewisohn stilte seg helt uforstående til Herrings historie, men den backes opp av bildene han tok under besøket.
Han blir værende der mens de øver og lager demoer i et lite rom, deretter spiser de vegetarmat før han blir kjørt til toget av John.

Ett av bildene Michael Herring tok. Brevet fra Pauls advokat stikker opp av Georges brystlomme.

26. mai: I Londons Regent Park spilles det inn en musikkvideo for sangen «Elevator» med gruppen Grapefruit, Paul regisserer.

En kinnskjegget Paul på settet for Grapefruits musikkvideo for “Elevator”. Albert Memorial i bakgrunnen.

29. mai: Studio er booket hos EMI i Abbey Road for å starte opp med innspillingene for Beatles neste LP, men bookingen kanselleres.

30. mai: Innspillingen av det hvite dobbeltalbumet starter opp, første sang ut er «Revolution 1» i Abbey Roads studio 2. Dagen etter flytter de seg til studio 3 med den samme sangen. Seks minutter fra slutten av sangen klippes ut og former basisen for «Revolution 9». Studiopersonell er Geoff Emerick, innspillingstekniker og Phil McDonald, båndoperatør. Produsent er George Martin, og hans assistent Chris Thomas er også til stede.

I en biografi om George Martin som kom ut i september 2018 skriver forfatter Kenneth Womack at Martin spilte en mindre rolle under innspillingene av dette albumet enn på tidligere album. Stort sett satt han og leste avisene og spiste sjokolade. Dette hadde litt å gjøre med en artikkel som sto i bladet Time i 1967 hvor Martin ble hyllet som geniet og mesterhjernen bak Sgt Pepper-albumet. Dette falt ikke i spesielt god jord hos Beatlesmedlemmene og det lot de ham få vite.

Derfor holdt Martin seg nå mer i bakgrunnen, og han nevner heller ikke innspillingene for det hvite albumet spesielt i sin selvbiografi. Opplysningene om Martins tilbaketrukne rolle kommer fra annet studiopersonale Womack intervjuet i forbindelse med boken sin, «Sound Pictures: The Life of Beatles Producer George Martin, the Later Years, 1966–2016».

På kvelden dukker Paul og Jane opp på konsert med gruppen The Scaffold, hvor Pauls bror Mike er med.

John eksperimenterer med å spille inn vokalen på Revolution 1 liggende på gulvet.

Juni

4. juni: Geoff Emerick er ikke til stede, i stedet er Peter Bown innspillingstekniker. Beatles fortsetter å spille inn «Revolution 1» og til slutt mikser de den. Dette foregår fortsatt i studio 3. Paul innleder et forhold til amerikanske Francie Schwartz.

5. juni: Emerick er tilbake og de begynner på Ringos første egenkomponerte sang, «Don’t Pass Me By» i samme studio. Sangen ble første gang nevnt i et intervju i 1964, hvor Paul også sang litt av refrenget. Sangen har tidligere hatt arbeidstitlene «Ringo’s Tune» og «This Is Some Friendly».

6. juni: Man fortsetter med «Don’t Pass Me By», nå i studio 2 og sangen blir også ferdig mikset. Samme dag gir John Lennon og Victor Spinetti et intervju for BBC, samt at Beatles er med på radioprogrammet til Kenny Everett. Magic Alex informerer Cynthia om at John vil ha skilsmisse og hun får beskjed om å ta med seg sønnen Julian og flytte ut av parets bosted.

7. juni: George Harrison og Ringo Starr flyr til USA fordi George skal delta i en film om Ravi Shankar.

8. juni: Paul McCartney er forlover i sin bror Michaels bryllup i England, mens George og Ringo besøker Joan Baez i California. I 2018 opptrer Joan sammen med Ringo i sangen «With A Little Help From My Friends» under åpningen av hans europaturné i Paris.

10. juni: Mens han er i USA filmer George Harrison en scene for Ravi Shankars film, «Raga». Hjemme i London driver John og Yoko med innspillinger for lydcollagen «Revolution 9» i studio 3.

11. juni: George spiller inn nok en scene for Ravi Shankars Raga-film. I England blir Paul McCartney filmet sammen med Mary Hopkin for Apple Records, den nystartede platedivisjonen av Beatlenes selskap. Filmingen skjer hjemme hos Paul og deretter drar han til studio og spiller inn og mikser «Blackbird» i studio 3, mens John og Yoko fortsetter med sitt prosjekt «Revolution 9» i studio 1.

Paul har med seg en gjest i studio, hans nye venninne Francie Schwartz fra New York. Han blir filmet av BBC Australia mens han spiller en tagning av «Blackbird», og Francie sitter på studiogulvet i bakgrunnen. Blackbird er en sang som høres ut som den er en enkel vise om en fugl, mens den egentlig er inspirert av raseproblemene i USA. Den skal også bli en sang mange vordende gitarister bryner seg på.

Samtidig driver John fortsatt og jobber med «Revolution 9» i et annet studio.

12 og 14. juni: Kansellerte studiobookinger grunnet George og Ringos fravær.

13. juni: George og Ringo jammer med David Crosby, Peter Tork og Peter Asher hjemme hos Tork i Los Angeles.

15. juni: John og Yoko planter eikenøtter for fred ved katedralen i Coventry.

Eikenøtter for fred.

De måtte flytte eventet fra det opprinnelige stedet fordi kirkevergen ikke tillot et ugift par å plante noe som helst på hellig grunn. Originalnøttene blir stjålet av fans og erstatningsnøttene John og Yoko sender får kontinuerlig vakt 24/7!

George og Ringo flyr fra Los Angeles til New York, hvor Ringo og Maureen møter Eric Clapton og Jeff Beck, og de drar på konsert med Jimi Hendrix.

16. juni. Paul filmer en introduksjon av Mary Hopkin for et amerikansk TV-program.

Paul med Mary Hopkin

18. juni: Paul feirer 26-årsdagen sin på Applekontoret, og inviterer fansen med seg inn på lunsj. Samme dag returnerer George og Ringo til England. Ringo drar til Applekontoret for å være tilstede på presselanseringen av Grapefruits single «Elevator», sammen med John og Paul.

På kvelden er George og Ringo sammen med John og Yoko på premieren av scenestykket «In His Own Write» satt opp av Victor Spinetti. Paul drar på et annet teater og ser premieren på et stykke Jane Asher opptrer i.

20. juni: Paul McCartney flyr til New York på forretningsreise for Apple, sammen med kameraten Ivan Vaughan og Apples Tony Bramwell. De andre fortsetter med innspillinger for «Revolution 9» i London. Dagen etter flyr Paul & co videre, fra New York til Los Angeles. Og i London fortsetter man med «Revolution 9» og mikser også ferdig «Revolution 1» i studio 2.

22. juni: Beatles kjøper kontorbygget i 3 Savile Row i London, som blir Apples mest kjente hovedkvarter, og senere åsted for ders siste konsert.

Samtidig er Paul på platekonferanse med Capitol Records, og holder tale om Apple Records. Avtalen er at Capitol Records skal distribuere platene fra Apple Records i USA. Mens Paul er i California sender han også bud etter Linda Eastman, som kommer og holder ham med selskap i Beverly Hills og på båttur. I kveld er de også på konsert med Albert King.

På seilas. Foto: Tony Bramwell.

24. juni: George Harrison produserer Apple-artist Jackie Lomax sin sang «Sour Milk Sea», som George har komponert. Han spiller også gitar på sangen. Jackie er en gammel kamerat fra Liverpool. Dette skjer samtidig med at Paul og Linda seiler til øya Santa Catalina i California.

25. juni: Paul McCartney flyr fra New York til London, mens George og Lomax fortsetter sin innspilling. Samme dag mikses og redigeres både «Revolution 1» og «Revolution 9» i studio 2.

26. juni: George og Jackie Lomax jobber fremdeles med «Sour Milk Sea», pluss at Beatles setter i gang med innspillingene for «Everybody’s Got Something To Hide Except Me And My Monkey» som handler om John og Yoko. Dette fortsetter neste dag. Paul er også opptatt med innspillingen av “Those Were The Days” med Mary Hopkin. Det foregår i Trident studios.

Paul, Mary og arrangør Richard Hewson med Aida Foster barnekor.

28. juni: Innspillingen av «Good Night» foretas i studio 2. Det er en vuggesang for fem år gamle Julian Lennon som John har komponert, og det er Ringo som synger den.

Fra innspillingen av “Good Night”.

30. juni: Paul McCartney er i Yorkshire sammen med Apples Tony Bramwell og spiller inn den instrumentale Lennon-McCartney komposisjonen «Thingumybob» med Black Dyke Mills Band for Apple Records.

Paul dirigerer Black Dyke Mills Band i Yorkshire.

Sangen er Pauls andre kjenningsmelodi dette året, nå for en TV-serie på London Weekend Television. På vei hjem fra Yorkshire stopper Paul, Derek Taylor og Peter Asher i Harrold, en liten landsby i Bedfordshire, hvor Paul underholder de lokale pubgjestene på piano – blant annet får de høre hans nye sang «Hey Jude».

Juli

1. juli: John og Yoko lanserer kunstutstillingen «You Are Here», hvor det blant annet slippes ut 365 heliumfylte ballonger. Hver ballong er utstyrt med et postkort som man oppfordres å fylle ut og sende til Apple. John blir skuffet da de fleste returnerte postkortene er fylt ut med rasistiske kommentarer til Yoko.

You Are Here

Etter ballongeventet fortsetter innspillingen av «Everybody’s Got Something To Hide Except Me And My Monkey» i studio 2.

2. juli: Paul har forretningslunsj med bl.a. Sir Joseph Lockwood fra EMI og Lord Poole fra Lazard’s Brothers & Co, finansieringsselskap, om Apple.

2-5. juli: Innspillinger i studio 2 av Johns «Good Night» og Pauls «Ob-La-Di, Ob-La-Da» Sistnevnte sang tar lang tid å spille inn, de blir liksom aldri helt fornøyd. Blåsere legges likevel på en av tagningene.

8. juli: Paul, George og Ringo er tilstede på en pressevisning av tegnefilmen «Yellow Submarine» og poserer med en pappfigur for pressen før de igjen stikker til studio 2 og fortsetter med «Ob-La-Di, Ob-La-Da». Dette er første gangen noen i Beatles ser tegnefilmen i sin helhet. Johns fravær forklares ikke.

Paul, George og Ringo poserer på pressevisningen av Yellow Submarine.

9. juli: Ringo er litt tidlig ute og stikker innom studio 2, der Solomon King driver på med sin innspilling av «A Hundred Years Or More». Ringo er med og bidrar med håndklapping på den ferdige miksen, før resten av Beatles ankommer og de går i studio 3 og fortsetter med «Ob-La-Di, Ob-La-Da». John er utålmodig etter å få begynne innspillingen av en ny versjon av «Revolution», og hans entusiastiske pianospill gjør at de får en tagning av «Ob-La-Di» de er fornøyd med. For første gang forkaster de dermed en versjon de allerede har lagt orkestrering på.

10. juli: Innspilling: «Revolution» (den som senere ender opp på singlen) i studio 3.

11. juli: John Lennon er forlover i bryllupet til «Magic» Alex, Apples elektronikkgeni, Yoko, George og Pattie er også til stede. Etterpå er det innspilling og miksing i studio 3 av «Revolution» og «Ob-La-Di, Ob-La-Da».

“Magic Alex” gifter seg.

12. juli: Innspilling og miksing av «Don’t Pass Me By», «Ob-La-Di, Ob-La-Da», «Revolution» i studio 2. Dagen etter presenterer John Yoko for sin tante Mimi i Poole. Vi vet ingenting om Mimis kommentar.

15. juli: The Beatles flytter inn i sitt senere så berømte hovedkvarter for Apple i skreddergata Savile Row i London. Enkelte avdelinger av Apple holder fortsatt til i Wigmore Street. Samme dag fortsetter man å mikse «Revolution» og «Ob-La-Di, Ob-La-Da», og starter opp innspillingen av den nye sangen «Cry Baby Cry», som man fortsetter med dagen etter i studio 2.

Men nå har innspillingstekniker Geoff Emerick fått nok av Beatles, og nekter å jobbe mer sammen med dem. Han er lei av banningen og at Beatles og spesielt John er uhøflige mot teknikerne, samt den anstrengte stemningen i studio. Emerick skal ikke vende tilbake til å jobbe med gruppen før året etter, med innspillingene for «Abbey Road».

17. juli: Tegnefilmen «Yellow Submarine» har verdenspremiere på kinoteatret London Pavilion, slik de andre Beatlesfilmene også har hatt det. Det skal gå ni måneder før filmen omsider kommer til Norge, som på den tiden føltes som lå i utkanten av jorden. Alle i Beatles er tilstede på premieren, og det blir premierefest på Royal Lancaster Hotel, som for anledningen har omdøpt diskoteket sitt til «Yellow Submarine».

Fra premieren på Yellow Submarine.

18. juli: Innspillingene for «Cry Baby Cry» forsetter, og man starter opp med «Helter Skelter» i studio 2. Nå er det innspillingstekniker Ken Scott som sitter bak spakene. Han har vikariert for Emerick tidligere, under Magical Mystery Tour-innspillingene, og han jobbet også med George under «Wonderwall»-innspillingene. Scotts båndoperatør er Richard Lush. Dagen etter kommer man i gang med Johns smedevise om Maharishien, «Sexy Sadie». I løpet av innspillingen fremfører John en satirisk sang om Brian Epstein.

20. juli: Jane Asher annonserer i et TV-program på BBC at hun og Paul McCartney har slått opp med hverandre og gått hver til sitt, men at det ikke var hennes avgjørelse. Hun kommer ikke med noen spesifikk grunn, men sannheten er at hun kom hjem og fant Paul i seng med Francie Schwartz.

Francie Schwartz, her sammen med Paul og Yoko Ono.

22. juli: Innspilling av «A Beginning» som er en slags instrumental opptakt til «Good Night» som det også spilles inn orkestrering på, stadig i studio 2. Det er George Martin som har arrangert og dirigerer. «A Beginning» kommer ikke ut i 1968, men dukker omsider opp på The Beatles Anthology Volume 3 i 1996.

23. juli: Innspilling og miksing av «Everybody’s Got Something To Hide Except Me And My Monkey» og «Good Night» i studio 2.

24. juli: Innspilling av «Sexy Sadie» i  studio 2.

25. juli: George Harrison spiller inn en var, akustisk demo av sin «While My Guitar Gently Weeps» i studio 2. Kun et opptak av sangen blir gjort, med pålegg av et harmonium. Denne vakre versjonen forblir uutgitt lenge, men er med i lydsporet på filmen «The Beatles At Abbey Road» som blir vist for publikum inne i studio 2 sommeren 1983.

Senere på åttitallet dukker den opp på bootlegen «Sessions», før den til slutt utgis offisielt på «Anthology Vol. 3» i 1996. Til slutt skriver George Martin et strykerarrangement som blir innspilt og mikset inn i den akustiske demoen, for deretter å bli benyttet i Las Vegas-forestillingen «Love» og utgitt på albumet fra 2006 med samme navn.

26. juli: Hjemme hos Paul er han og John i hjemmestudio for å legge siste hånd på «Hey Jude» før den skal spilles inn profesjonelt. Paul fikk sangen inn i hodet under en biltur til Weybridge for å hilse på Cynthia og Julian etter at John hadde flyttet ut, og i hodet hans het sangen da «Hey Jules» og var til Johns sønn.

Mad Day Out: På gressplenen.

28. juli: Den berømmelige «Mad Day Out» foregår denne dagen. I mangel av oppdaterte bilder av de alltid foranderlige Beatles er det arrangert en full dag som er satt av til å ta bilder både i fotostudio og rundt omkring i London. Beatles har med seg fem – seks fotografer, og disse bildene dukker etter hvert opp i aviser, blader og magasiner, på plakater og plateomslag.

To av fotografene, Don McCullin og Stephen Goldblatt ga ut hver sin bok med «Mad Day Out» bilder i 2010, og en tredje fotograf, Tom Murray kom ut med sin bok fra opplevelsen, i 2017. Med på turen har John selvsagt Yoko Ono, og Paul har med seg Francie Schwartz. Hun bor for tiden hos ham i London etter at Jane har flyttet ut.

Mange bilder fra Mad Day Out sto på trykk i dette nummeret av Illustrert fra 1969.

29. juli: Nå er det saker på gang i studio 2, idet man starter opp med innspillingen av det som skal bli neste single, Pauls «Hey Jude».

30. juli: Man fortsetter med innspilling og miksing av denne neste dag. Et filmteam er til stede og filmer deler av dagens session for senere inkludering i et TV-program i serien «Experiment in Television» i episoden «Music!» Seks minutter herfra benyttes i det ferdige TV-programmet, og man ser at George Harrison ikke er med og spiller, han sitter i kontrollrommet sammen med George Martin og Ken Scott.

Harrison hadde kommet med et forslag om å svare på Pauls tekstlinjer med en ekkofrase fra gitaren, men Paul var ikke interessert i det. Dette skulle bli et sårt punkt for George i ettertid og bidro til å skape splid mellom de to kameratene i årene som kom.
Apple-butikken skal gi bort alle varene sine gratis til publikum dagen etter, så om kvelden er Beatles med koner og kjærester der og forsyner seg av det de har lyst på.

31. juli: Apple-butikken i Baker Street stenger, etter å ha vært åpen siden desember året før. Den har ikke vært noen suksess, og denne dagen gir de bort alle varene i butikken til publikum som står i kø kvartalet rundt for å komme inn. De tar ikke bare med seg varene, men også inventaret, inkludert vegg-til-vegg teppet!
Samme dag flyttes innspillingen av «Hey Jude» til Trident Studios i Soho, da Beatles ønsker å benytte seg av den 8-spors maskinen som er installert der. Hos EMI får de kun tilgang til 4-spors maskiner. Barry Sheffield er innspillingstekniker i Trident studios. Uten at Paul legger merke til det er Ringo på toalettet idet de setter i gang med det som skal bli den endelige tagningen av sangen, men han rekker å komme tilbake og smette inn bak trommene akkurat i tide til han skal komme inn i sangen!

August

I løpet av august starter John og Yoko opp sin produksjon av eksperimentelle filmer, og de to første er «Film No. 5 (Smile)», som er en film av Johns smil i sakte kino og «Two Virgins», hvor parets ansikter smelter inn og ut av hverandre.

1. august: Det er fortsatt «Hey Jude» som jobbes med i Trident Studios, nå er det overdubbing av ekstra vokaler, bassgitar, tamburin og et 36-manns orkester.

2. august: Miksing av «Hey Jude» i Trident studios. London Weekend Televisions serie Thingumybob, med Stanley Holloway i hovedrollen og med Pauls tittelmelodi starter opp på TV.

3. august: Paul og Francie tilbringer kvelden på klubben «Revolution».

6. august: Miksing av «Hey Jude» i Trident studios fortsetter. John blir med Pattie Harrison på motevisning på klubben «Revolution». I løpet av kvelden intervjues John der for BBC radio.

7. august: Man begynner innspillingen av en ny Harrison komposisjon, «Not Guilty» tilbake hos EMI i studio 2. Denne sangen skal man jobbe mye med i dagene fremover, uten at den blir vurdert bra nok for utgivelse. Den blir omsider utgitt i en nyinnspilling av George selv i 1979, på hans album «George Harrison» . Beatlesversjonen fikk ikke verden høre før i 1996, da på The Beatles Anthology 3.

Samme kveld låser Paul og Francie Schwartz seg inn i den stengte Apple-butikken, hvor vinduene for tiden er dekket av hvit farge for å hindre innsyn. På disse vinduene skriver de HEY JUDE og REVOLUTION som reklame for den kommende Beatlessinglen. Påfunnet er Pauls ide, og han angrer nok på dette stuntet i ettertid, da Jude jo er tysk for jøde, noe som får tankene til antisemittisme og jødehat. Francie, som jo faktisk er jøde, tenker heller ikke over dette, men opptrinnet skaper sinte avisinnlegg.

Vindusdekor av Paul og Francie

8-9. august: «Hey Jude» mikses, jobbingen med «Not Guilty» fortsetter, men de avslutter tidlig denne dagen. Paul blir igjen i studio 2 og spiller inn 25 tagninger av sin egen «Mother Nature’s Son».

10. august: Alle i Beatles, Yoko og Stan Gortikov, sjef for plateselskapet Capitol Records i USA spiser lunsj på Ritz. Paul gir et intervju til musikkavisen New Musical Express, mens John og Yoko tar Gortikov med på teater for å se stykket «Halfway Up The Tree» på Queen’s Theatre.

12. august: John og Yoko Ono er på moteoppvisning, og «Not Guilty» jobbes det stadig med i studio 2.

13. august: Nyinnspilling av «Sexy Sadie» i studio 2, og endelig er de fornøyde. I et lite kott ved siden av kontrollrommet samles Beatles for å spille inn «Yer Blues». Det er så trangt der inne at man ikke kan svinge gitaren uten å halshugge noen, fortalte innspillingstekniker Ken Scott da han var i Oslo sommeren 2018. Men Lennon var i det eksperimentelle hjørnet, så da måtte man bare føye ham. For første gang klippes det i selve firesporsteipen fra innspillingsøkten under redigeringen.

14. august: Innspilling og miksing: «Yer Blues», og Lennons nye «What’s The New Mary Jane» i studio 2. Sistnevnte sang skulle ikke komme ut offisielt før på den før omtalte «Anthology 3» i 1996. Ringo og Paul er ikke med på denne sangen, det er John, George, Yoko Ono og Mal Evans.

15. august: Denne dagen er det innspilling av Pauls westernparodi «Rocky Raccoon» på honky-tonk piano. Sangen blir innspilt og mikset ferdig i løpet av dagen, med John på bassgitar og munnspill og Ringo på trommene. George deltar ikke på gitar, han bare observerer det hele fra kontrollrommet. Han kommer ned i studio og deltar på harmonisang senere, og Paul og John spiller hver sin bassgitar som erstatter det opprinnelige bassporet.

16. august: Nytt forsøk på å spille inn «While My Guitar Gently Weeps» i studio 2, denne gangen gir de seg etter 14 forsøk. Siste forsøket lages det en reduseringsmiks av.

17. august: George og Pattie Harrison flyr til Hellas på en kort ferie, sammen med Mal Evans.

20. august: Innspilling, miksing og redigering: «Yer Blues», «Mother Nature’s Son», «Etcetera», «Wild Honey Pie», alt foregår i studio 3 på EMI og det er McCartney og George Martin som styrer med blåsere. Ringo og John er visstnok bare såvidt innom. Av de to nye sangene er det kun sistnevnte som ender opp på albumet,

«Etcetera» er en sang McCartney spiller inn innimellom slagene og er egentlig bare den før nevnte «Thingumybob», men med tekst. Den har aldri kommet publikum for øre.

21. august: George og Pattie Harrison returnerer til England fra Hellasferien, mens det foregår innspillinger og miksing av «Sexy Sadie» i studio 2.

22. august: Denne dagen skjer det mye. Cynthia Lennon går rettens vei for å søke skilsmisse fra John. Dette var et motsøksmål, for John hadde allerede saksøkt Cynthia for utroskap og bedt om skilsmisse. Nå saksøkte Cynthia tilbake og anklaget John for utroskap med Yoko Ono. Dette nektet ikke Lennon for, og i november går skilsmissen i orden. Samtidig slutter Ringo i Beatles! Han føler at han er utenfor gruppa, og tar med seg familien på ferie til Sardinia hvor han får låne lystbåten til skuespillervennen Peter Sellers.

Ringos avhopp blir ikke annonsert for pressen, idet alle jo håper at han vil angre seg og komme tilbake i gruppen igjen. Samtidig begynner innspillingen av Pauls nye sang «Back In The USSR» i studio 2, de andre i gruppa veksler på å traktere trommene – men først og fremst Paul. Innspillingen fortsetter neste dag, med overdubbinger og miksing til mono – der også lyden av jetflyet blir mikset inn.

24. august: I dag er John og Yoko gjester i David Frosts TV-program «Frost On Saturday» på ITV.

26. august: I USA kommer «Hey Jude» ut på single, med «Revolution» på baksiden, med Beatles. Dette er første plate som har den nye Apple-etiketten, men i Norge kommer denne fortsatt med Parlophone-etikett. Samtidig utgis det tre Apple singler: De McCartneyproduserte Mary Hopkins «Those Were The Days» og Black Dyke Mills Bands «Yellow Submarine» med «Thingumybob på baksiden, samt Jackie Lomax sin «Sour Milk Sea», skrevet og produsert av George Harrison. Apple Records utgir en pakke med de fire singlene, som gis til pressen.

Presentasjonspakke med de fire første singlene fra Apple Records.

27. august: Paul er i Liverpool og går på fotballkamp mellom Liverpool og Everton. Faren hans er syk for tiden, så Paul er mye i Liverpool denne og neste måned.

28. august: Beatles er tilbake i Trident studios i Soho, hvor de tilbringer tre dager med innspillinger for «Dear Prudence». John har skrevet sangen i India for å lokke Mia Farrows søster Prudence ut av rommet sitt, da hun hadde det med å konsentrere seg for mye om meditasjonen.
Spesielt trommene var vriene å få til uten trommeslager. Mens de driver på med dette utgis «Hey Jude»-singlen også i Storbritannia den 30. Med sine sju minutter og elleve sekunders spilletid er «Hey Jude» den lengste A-siden på en britisk single, og rekorden står helt frem til 1993.

Omslaget til singlen “Hey Jude” hadde i Norge et bilde fra 1966.

30. august: Beatles’ assistent Neil Aspinall gifter seg med Suzy Ornstein. Paul, Ringo og Maureen (tilbake fra Sardinia) er til stede, Alexis Mardas er forlover. Etterpå er det overraskelsesfest for de nygifte på en restaurant i King’s Road. Samme kveld vises opptaket fra av Beatles under innspillingen av «Hey Jude» på TV.

31. august: Bladet Private Eye kommer ut, hvor det avsløres at John og Yoko kommer til å være nakne på omslaget til et nytt album de kommer ut med.

September

3. september: De er tilbake i EMI-studioene, som nå er utstyrt med 8-spors maskin og Ringo er på plass igjen. Han fikk et telegram fra Beatles der det sto: Kom tilbake! Du er verdens beste trommeslager! George hadde fått Mal Evans til å dekorere trommebua hans med blomster og et skilt med «Velkommen tilbake, Ringo!»

Etterpå prøver George å få til en baklengs gitarsolo til «While My Guitar Gently Weeps», men er misfornøyd. Samtidig har singlen «Hey Jude» allerede notert seg for 1 million solgte eksemplarer i USA.

4. september: Denne dagen er satt av til å spille inn musikkvideoer for «Hey Jude» og «Revolution» i filmstudio i Twickenham, med Michael Lindsay-Hogg som regissør. De har invitert med seg en haug fans og statister til å delta både som publikum og i koringen på «Hey Jude», og så spiller de inn to filmer for «Revolution» mens publikum får lunsj.

Dette er det nærmeste Beatles kommer til å holde konsert i 1968. De synger live over backingsporene fra plateinnspillingene.

 

 

Promofilmene for “Hey Jude” ble innspilt i Twickenham filmstudio.

5. september: Med utgangspunkt i et tidligere opptak forsøkte Beatles nå å forbedre «While My Guitar Gently Weeps» i studio 2. Men etter dette bestemte de seg for å spille inn sangen helt på nytt, og gjorde 28 opptak av backingen, med Harrisons guidesang og akustiske gitar, John på el-gitar, Paul på piano, og med Ringo bak trommene. Tagning 25 var best, og her overdubbet man mer, og dette var versjonen som skulle utgis.

6. september: Paul McCartney og Mary Hopkin blir filmet i Apple-bygningen for TV-programmet «Magpie», og George Harrison bringer med seg kompisen Eric Clapton for at denne skal bidra med gitarsolo på «While My Guitar Gently Weeps» i studio 2. Clapton brukte en Gibson Les Paul gitar som han måneden før hadde fått i gave av George. Ifølge George lettet stemningen betydelig av Claptons nærvær og gjorde at John og Paul ble mer entusiastiske for sangen. Claptons gitarsolo erstattet en gitarsolo innspilt av Lennon dagen før. George Martin har reist på ferie og i hans fravær er det Chris Thomas som er produsent.

8. september: «Hey Jude» musikkvideoen debuterer på «Frost On Saturday», introdusert av David Frost. Han var til stede under innspillingen i Twickenham spesielt for å filme sin introduksjon av sangen. De neste par dagene spiller Beatles inn Pauls «Helter Skelter», og deretter er det to dager med Johns «Glass Onion», en sang som refererer både tilbake til «I Am The Walrus» og sidelengs til «Ob-La-Di, Ob-La-Da».

13. september: Innspillinger fortsetter av «Glass Onion», kun avbrutt av «I Will», George var fraværende og Paul ledet trioen «Los Paranoias» gjennom masse av tagninger av «I Will», inkludert tagning 19, bedre kjent som «Can You Take Me Back?», som fikk en plass på det hvite dobbeltalbumet mellom «Cry Baby Cry» og «Revolution 9». Trioen spilte dessuten inn «Step Inside Love», skrevet av McCartney for Cilla Black. Denne gikk over i en improvisasjon, «Los Paranoias». Opptaket er inkludert på «Anthology 3» fra 1996, sammen med første opptak av «I Will». Beatles er på forsiden av bladet «Life» med et bilde tatt på «Mad Day Out» fotodagen.

Det amerikanske bladet “Life”.

17. september: Innspilling, miksing av «Helter Skelter» og «I Will» i studio 2.

18. september: I Apple-bygningen blir George Harrison intervjuet av New Musical Express og BBC. Tilbake i studio 2 begynner de på innspillingen av den nyskrevne sangen «Birthday». Det blir litt snakk om den gamle rockefilmen «The Girl Can’t Help It» fra 1956 som går på TV denne kvelden, og en av teknikerne innrømmer at han ikke har sett filmen. De bestemmer seg for at alle drar hjem til Paul, som bor bare fem minutter unna, og ser filmen på TV. Etter dette er Beatles ganske så opprømte, for de går tilbake til studio og gjør ferdig «Birthday» samme kveld! Yoko Ono og Pattie Harrison deltar i koret.

Little Richard i filmen “The Girl Can’t Help It”.

19. september: Musikkvideoen til «Revolution» blir vist på BBC’s «Top Of The Pops». Samtidig er Beatles i studio og begynner innspillingen av Georges tredje sang for albumet så langt, «Piggies». Chris Thomas, som er vikarierende produsent for George Martin oppdager at det står en cembalo i studio 1, og foreslår at de skal bruke den på sangen. Harrison er enig, men i stedet for å flytte instrumentet til studio 2, legger de innspillingen til studio 1. Thomas spiller cembalo på opptaket.

Revolution ble vist i sort hvitt.

20. september: Tilbake i studio 2 spilles det inn sang på «Piggies», og John lager et bånd med grisegrynt til «Piggies», samt andre lyder som senere skal brukes på «Glass Onion».

22. september: Apple annonserer at det neste Beatlesalbumet blir dobbelt, og skal inneholde 24 sanger.

23-25. september er det innspilling, redigering og miksing av Johns tredelte sang «Happiness Is A Warm Gun», inspirert av en artikkel med denne overskriften i et amerikansk våpenblad. Sangen blir i ettertid singlet ut av Paul McCartney som hans favoritt fra Beatles’ hvite dobbeltalbum.

Overskriften i denne artikkelen som sto på trykk i American Rifleman inspirerte sangen.

26. september: Ytterligere miksing av fire sanger.

30. september: Den offisielle biografien om Beatles av Hunter Davies publiseres. Det drøyer et år før den kommer i norsk utgave på Cappelen.

Førsteopplaget av Hunter Davies’ “The Beatles”.

Oktober

1-2. oktober: Beatles fortsetter ufortrødent med innspillinger for sitt nye album, men nå er de tilbake i Trident studios i Soho. Det er McCartneys 20-30-talls pastisj «Honey Pie» som spilles inn, med Lennon på jazzgitar a la Django Reinhart og med George på bassgitar.

I Trident Studios 4. oktober

3. oktober: Beatles er fortsatt i Trident studios og George Harrisons sang om Eric Claptons hang til konfektsjokolade «Savoy Truffle», etter en av bitene i konfekten «Good News» står på programmet. Teksten nevner også i fleng andre biter fra denne konfektesken. John spiller ikke på denne sangen i det hele tatt.

1. oktober i studio. Foto: Linda Eastman.

4. oktober: Første innspilling av Pauls pianostykke «Martha My Dear» og orkesteroverdubbinger på «Honey Pie» i Trident studios. «Martha My Dear» er dedikert en av Pauls hunder, Martha, av typen Old English Sheepdog. Han har også en terrier ved navn Eddie som også får sin egen sang, «There You Are, Eddie», men den forblir uutgitt.

Paul på luftetur med Martha i august 1968.

5. oktober: Overdubbinger for «Savoy Truffle» og «Martha My Dear», miksing av «Honey Pie», «Dear Prudence» i Trident studios.

6. oktober: Musikkvideoen til «Hey Jude» vises i USA på «Smothers Brothers Show».

7. oktober: Tilbake i EMIs studio 2 mikses «While My Guitar Gently Weeps» og innspillingen av Georges «Long Long Long» tar til, med Harrison på akustisk gitar og sang, Paul på orgel og Ringo på trommer. John var ikke til stede denne dagen. En vinflaske som sto på orgelet begynte å vibrere når en spesiell tone ble spilt, og denne lyden besluttet man å både forsterke og ha med på opptaket. Beatles elsket slike «uhell», fortalte innspillingstekniker Ken Scott da han foreleste i Oslo og Trondeim sommeren 2018.

8. oktober: Arbeidet med «Long Long Long» fortsatte, og John kom inn med to nye sanger, «I’m So Tired» og «The Continuing Story Of Bungalow Bill» i studio 2. Sistnevnte sang handlet om en amerikaner som hadde deltatt på meditasjonskurset i India sammen med Beatles, men som hadde tatt en pause for å dra på tigerjakt sammen med sin mor. Introduksjonen er faktisk spilt på mellotronen, selv om det er en akustisk gitar man hører. Dette var et kort båndopptak som fulgte med mellotronen da den ble innkjøpt – en tidlig bruk av det som i dag heter «sampling». Yoko Ono synger en av linjene i sangen, og Ringos kone Maureen er også med i dette allsangrefrenget.

Bungalow Bill med mor viser stolt frem den skutte tiger.

9. oktober: John Lennon fyller 28 år. Hva han driver med vet vi ikke, men resten av Beatles tilbringer dagen i studio 2 i Abbey Road, med miksing av «The Continuing Story Of Bungalow Bill» og «Long Long Long», og Paul spiller inn sin «Why Don’t We Do It In The Road» i studio 1. Han synger og spiller akustisk gitar, deretter overdubber han et piano. Denne dagen tar Paul også med seg hjem et bånd med en meget lang versjon av «Helter Skelter» fra 18. juli som varer i over 27 minutter. Han har dette i sin private samling, og mange Beatlesfans betrakter dette opptaket som «den hellige gral» blant uutgitte Beatlesting.

10. oktober: Beatles legger på overdubbinger på tre av sangene til dobbelalbumet og mikser to andre. Paul forteller journalister at Beatles planlegger å ha en konsert i nær fremtid, som vil bli filmet for senere TV-visning. Dette prosjektet blir realisert i januar 1969 med filmingen av innspillingen av «Let It Be» som avsluttes med en konsert på taket av kontorbygningen deres, og flyttes fra TV til kino etter å ha blitt lagt på hyllen under utarbeidelsen av deres neste album, «Abbey Road».

11-17. oktober er det mye miksing som foregår, idet man er ferdig med mesteparten av innspillingene, og sangene skal mikses i både mono og stereo for utgivelse. 12. oktober vises dokumentarfilmen «A Mod Odyssey» på TV i USA, den handler om tilblivelsen av tegnefilmen «Yellow Submarine», og vi ser også Beatles besøk i animasjonsstudioene fra november 1967. 13. oktober spiller John Lennon inn den siste sangen for albumet, «Julia», navngitt etter hans mor. Den er raskt innspilt med tre tagninger og litt overdubbing. Den 16. flyr George til Los Angeles for å spille inn album med Jackie Lomax. Samme dag er en 24-timers arbeidsdag for John og Paul, som jobber på spreng for å gjøre ferdig det som skal bli gående under kallenavnet «White Album». Ringo har dratt tilbake til Sardinia på ny ferietur med familien. Albumet mikses ferdig i stereo, og dagen etter sender George Martin en kopi av stereo masterteipen til Capitol Records i Los Angeles.

18. oktober: John Lennon og Yoko Ono leier Ringos leilighet i Montagu square. Her blir de raidet av narkotikapolitiet, som finner hasj og paret blir arrestert.

John & Yoko arresteres.

19. oktober: Dagen etter møter de i retten for å få opplest anklagen. Det gikk rykter om at politisersjant Norman Pilcher drev og plantet narkotika hos popstjerner han ønsker å ta, for å fremme sin egen karriere. John og Yoko ble tipset om et forestående raid, og hadde støvsugd leiligheten fullstendig, vel vitende om at Jimi Hendrix hadde vært en tidligere leietaker. Likevel finner politiet cannabis i leiligheten. Paret blir løslatt mot kausjon.

20. oktober: Paul McCartney har droppet venninnen Francie Schwartz og er nå i New York sammen med sin tilblivende, Linda Eastman. De reiser litt frem og tilbake i denne perioden.

22. oktober: George Harrison er i gang med produksjonen av LPen «Is This What You Want?» med Jackie Lomax. Han jobber i et studio hvor også nordmannen Eirik Wangberg arbeider, og de hilser på hverandre. Noen år senere skal Wangberg være innspillingstekniker på Paul og Lindas album, «Ram». Samme dag, samt neste dag spiller George Marins orkester inn filmmusikken til «Yellow Submarine» på nytt for senere utgivelse på et soundtrack album.

23. oktober: Paul og Linda reiser til England.

25. oktober: John Lennon og Yoko Ono annonserer at de er gravide. Ifølge paret venter de barn i februar 1969, hvilket skulle indikere at Ono ble gravid allerede da de først ble sammen i mai. Imidlertid aborterer hun senere. Paul McCartney er tilbake i England sammen med Linda Eastman, og sammen besøker de hans familie i Liverpool. Mens de er der besøker paret også Cavern Club, hvor Beatles hadde vært residerende band så mange ganger bare 6 år i forveien.

Paul på scenen i Cavern Club med gruppen Curiosity Shop

27. oktober: Paul, Linda og Neil Aspinall flyr til New York.

29. oktober: Det foregår miksing av sangene «Hey Bulldog», «All Together Now», «All You Need Is Love» og «Only A Northern Song», for utgivelse på en soundtrack LP fra tegnefilmen «Yellow Submarine».

30. oktober: Paul og Linda flyr til Jamaica.

November

Soundtrackalbumet Wonderwall Music

1. november: LPen «Wonderwall Music» av George Harrison utgis i UK på Apple Records. Den dukker ikke opp på hitlistene. Paul og Linda ankommer London sammen med Lindas datter Heather, og de flytter inn hos Paul for å bo der. Heather skrives inn på en privatskole.

4. november: Yoko Ono blir innlagt på sykehus. John Lennon flytter inn på det samme rommet under oppholdet. Mens han er der lager han en ensides tegneserie til helsemagasinet Harmony om dietten makrobiotika. De spiller også inn fire spor på bånd for senere utgivelse på deres eksperimentelle album, «Unfinished Music 2: Life With The Lions».

Johns tegneserie.

5. november: Paul, Linda og Heather drar til Pauls gård i Skottland.

8. november: John og Cynthia Lennon blir skilt. Hun får omsorgsretten for sønnen Julian.

11. november: Plateutgivelse i USA av «Two Virgins» av John Lennon og Yoko Ono. Dette er eksperimentell musikk fra den natten i mai, utgitt på Apple etiketten, men Capitol Records har nektet å distribuere albumet ettersom John og Yoko er splitter nakne på omslagets forside. Det lille selskapet Tetragrammaton tar på seg distribusjonen, men forsyner albumet med en brun papirpose utenpå, hvor man bare ser hodene til John og Yoko titte frem fra omslaget under. Dette forhindrer dog ikke at myndighetene griper inn og beslaglegger albumet i flere politidistrikter i USA. Likevel klarer albumet på ett tidspunkt en 124. plass på Billboards Top 200 albumliste.

Two Virgins i brun ytterpose.

 

Konfiskering av plater i New Jersey, USA.

12. november: George spiller inn LPen «Electronic Sound» med elektroniske lyder på en tidlig synthesizer mens han fortsatt er i Los Angeles. Det er en Moog III som trakteres av instrumentets oppfinner Bernie Krause. Han sa senere at han trodde han bare skulle demonstrere sin oppfinnelse for George, og visste intet om at Beatlen spilte inn demonstrasjonen før den dukket opp som LP.

13. november: Tegnefilmen «Yellow Submarine» har premiere i USA, i redigert utgave. Den amerikanske utgaven har med et segment som mangler i den britiske, men sekvensen med sangen «Hey Bulldog» mangler i den amerikanske. George Harrison bor på hotell bare noen hundre meter fra kinoen premieren holdes på, men gidder ikke stille opp. «Jeg har alt sett den to ganger,» sier han.

Kinoplakat for “Yellow Submarine”.

15. november: Georges TV-opptreden på The Smothers Brothers Comedy Hour kringkastes. Det ble innspilt to dager i forveien.

20. november: Tilbake hjemme i St. John’s Wood intervjues Paul McCartney av Radio Luxembourg og diskuterer flere av sangene på det kommende dobbelalbumet.

21. november: Yoko Ono spontanaborterer. Samme dag deltar George Harrison i Los Angeles på sangen «Badge» med gruppen Cream, hvor han er medkomponist og Ringo også bidrar med tekstlinjen «thinking ’bout the swans that lives in the park». På albumet blir George oppført som L’Angelo Misterioso, ettersom plateselskapene på denne tiden ikke likte at deres artister opptrådte på plater fra andre plateselskap.

“The Beatles” – på folkemunne “White album”.

22. november: Samme dato som LPen «With The Beatles» ble utgitt for fem år siden utgir gruppen den doble hvite LPen med nesten samme navn, «The Beatles». Den oppnår snart kallenavnet «White Album», ettersom omslaget er helt hvitt, bare tittelen er fremhevet på fremsiden av pappen. Det var kunstneren Richard Hamilton, som også hadde designet collage-plakaten som fulgte med albumet, som kom med ideen om et omslag helt i hvitt. Dette var ikke noe nytt for Hamilton, som hadde designet helhvite porteføljer for kunstmalere tidligere. Albumet var forhåndsbestilt i mer enn 250 000 eksemplarer, og man hadde funnet på å nummerere hvert eneste eksemplar individuelt. Det skulle bli Beatles tredje album som debuterte på førsteplass på hitlisten, etter «Help!» og «Revolver». Det var også det første dobbeltalbumet som nådde førsteplassen i UK.

Dette collaget fulgte med som plakat, på baksiden sto sangtekstene.

Inni utbrettsomslaget var det fire sort hvite portretter av enkeltmedlemmene i Beatles, og disse fire bildene fulgte også med platene som store fargeportretter, sammen med en sammenbrettet plakat med bildecollage på den ene siden og tekstene til alle sangene på baksiden. I Storbritannia kom «The Beatles» ut både i mono og stereo, og som vanlig var det forskjeller på hvordan disse to versjonene var mikset.

Fire individuelle portretter medfulgte albumet.

24. november: Gruppen Grapefruit er misfornøyde med Apple og med Beatles som sjefer, så de forlater selskapet.

25. november: «The Beatles» (White Album) utgis i USA, kun i stereo. Etter en måned hadde albumet blitt solgt i mer enn fire millioner eksemplarer verden over, og i slutten av 1970 ble det rapportert at det hadde oppnådd rundt seks og en halv million. Frem til utgivelsen av soundtracket til «Saturday Night Fever» i 1977 var «The Beatles» verdens mest solgte dobbelalbum.

28. november: John Lennon tar på seg alt ansvaret og erklærer seg skyldig i besittelse av cannabis, han forklarer senere at han tok på seg all skylden så ikke Yoko Ono skulle få problemer med immigrasjonsmyndighetene i Storbritannia. Imidlertid skulle denne dommen, som bare resulterte i en bot på 150 pund, skape masse problemer for John da han forsøkte å få permanent oppholdstillatelse i USA etter at paret flyttet til New York i 1971.

29. november: «Two Virgins» av John Lennon og Yoko Ono kommer ut i Storbritannia. På samme måte som Capitol Records nektet å distribuere albumet i USA, nektet EMI det samme i UK, og det lille selskapet Track Records tok på seg oppgaven med dette.

Two Virgins i all sin prakt

Desember

2. desember: I USA kommer LPen til George, «Wonderwall music» ut. Sporene ble innspilt i England i desember 1967 og i Bombay, India i januar 1968, og var stort sett instrumentaler. Blant musikerne som deltok fant vi Ringo Starr og Eric Clapton, begge under pseudonymer – Richie Snare og Eddie Clayton. Wonderwall Music oppnådde sin høyeste plassering som nr 49 på Billboard tidlig i 1969.

4. desember: George Harrison inviterer Hell’s Angels til Apple! De er på vei til Tsjekkoslovakia for å jage ut russerne og har bedt om innkvartering fra George, som ikke er snauere enn at han inviterer dem til å bo i Apple-hovedkvarteret. De hadde kommet i snakk med George mens han var i Los Angeles i oktober og november. George instruerer personalet i Apple om å ikke la Hell’s Angels få overta all kontroll over huset.

6. desember: Apple Records utgir LPen «Under The Jasmine Tree» med Modern Jazz Quartet og James Taylors selvtitulerte LP hvor Paul McCartney spiller bassgitar på sangen «Carolina On My Mind».

10. desember: John Lennon har blitt invitert til å delta i et TV-show som Rolling Stones skal lage, under tittelen «Rock And Roll Circus». Yoko er også med, men det er uvisst om hun var invitert. Uansett, John velger å fremføre «Yer Blues» fra det nye Beatlesalbumet og denne dagen øves det. Han backes opp av et kremlag musikere: Keith Richards, Eric Clapton og Mitch Mitchell. Gruppen kalte seg for anledningen «Dirty Mac».

The Dirty Mac

11. desember: TV-spesialen er Rolling Stones’ svar på «Magical Mystery Tour» og regissør er Michael Lindsay-Hogg, som vi husker også regisserte «Hey Jude» og «Revolution» musikkvideoene – og som skal jobbe sammen med Beatles igjen når vi kommer til 1969. I dag spilles den inn, John fremfører «Yer Blues» og Yoko Ono fremfører sin egen improvisasjon, «Her Blues», eller «Whole Lotta Yoko» som mange har kalt den. Imidlertid er Rolling Stones ikke helt fornøyde med TV-showet og det hele blir lagt på hylla inntil det omsider kom ut på CD og VHS videokassett i 1996 og på DVD i 2004.

18 år etter innspillingene så endelig «Rock And Roll Circus» dagens lys.

Samme dag ankommer Paul, Linda og Lindas datter Heather byen Praia da Luz på Algarvekysten i Portugal, hvor de skal ha en to ukers ferie i sammen med Beatlesbiografen Hunter Davies og hans familie, i feriehuset til Davies. Ringo og John, som var naboer i Weybridge legger begge husene sine ut for salg denne dagen. I en kort periode flytter John og Yoko inn i Ringos hus inntil det blir solgt i mai 1969. Ringo kjøper Peter Sellers’ tidligere hus i Elstead og flytter dit med familien.

Paul og Linda i Algarve

12. desember: John Lennon og Yoko Ono intervjues for BBC radio, ganske tidlig på morgenen etter å ha opptrådt på Stones-programmet kvelden i forveien.

14. desember: John og Yoko intervjues under Johns tannlegebesøk, det er Yoko som blir intervjuet mens Lennon har tannlegetimen sin, og så intervjues de begge etter at han er ferdig. Det er et nederlandsk TV-selskap som intervjuer paret på dette merkelige stedet.

17. desember: Premiere på filmen «Candy» i New York, hvor Ringo har en rolle – han spiller meksikansk gartner.

18. desember: Som en del av et juleselskap for undergrunnen er det en happening i Royal Albert Hall i London, John Lennon og Yoko Ono er på scene ikledd en stor hvit sekk.

20. desember: Årets julesingle sendes ut til medlemmene av Beatles’ fanklubb. Dette året har radio DJ Kenny Everett fått oppgaven med å sette sammen flexisinglen etter å ha besøkt, intervjuet og fått Beatlesmedlemmene til å bidra på forskjellig vis. Johns bidrag er den satiriske historien «Jock and Yono», et dårlig skjult angrep på holdningene til de andre i Beatles.
Det er kun fanklubbens medlemmer som får tilsendt disse singlene som en del av medlemskapet, de er aldri i kommersielt salg. Det vil si, ikke før i 2017, da det til jul utgis en boks i begrenset opplag med alle de 7 flexisinglene restaurert og presset opp på vanlige vinylsingler.

Julesinglene ble utgitt samlet i begrenset opplag til julen 2017.

23. desember: Juleselskap i Apple-bygningen, der John og Yoko har kledd seg ut som nissefar og nissemor og deler ut gaver til kontorpersonalets barn. Men Hell’s Angels har ankommet og installert seg der, og en av dem truer Lennon med juling om de ikke snart disker opp med julematen. Historien om denne perioden blir fortalt i dokumentarfilmen «The Beatles, Hippies And Hell’s Angels» fra 2017.

John, Yoko og Mary Hopkin på juleselskapet hos Apple.

25. desember: Alle i Beatles tilbringer julen sammen med deres familier i England, bortsett fra George. Han er på besøk hos Bob Dylan i Woodstock, USA.