“Billelogoen” på TV
TV-programmet Antique Roadshow på BBC1 er populært i Storbritannia. Konseptet er at TV-teamet reiser rundt sammen med en gjeng eksperter på antikviteter, og så oppfordres det lokale publikum å komme for å få ting de tror er verdifulle verdsatt. I siste program hadde TV-selskapet rigget seg til i Palm House, Sefton Park i Liverpool, og der dukket jamen billelogoen opp igjen. Vi vet ikke hvem det var som hadde den med seg, men her er i hvertfall to nærbilder tatt fra TV-skjermen.
Gjesten som hadde med seg disse to tøystykkene forklarte at de aldri var i bruk fordi Ringo ikke ville ha den logoen på trommene sine. Rene tøv. Ekspertene var tydeligvis like historieløse, men verdsatte like godt disse to tøystykkene med billeogoen på til £15,000. Her måtte man tydeligvis ha vært ekspert på Beatles for å kunne fastsette den egentlige verdien, etter som Beatles fans vet at logoen har vært i bruk og dekorerte Ringos basstromme i Beatles i en viktig periode, og også var i bruk senere på sekstitallet på plater og i publikasjoner.
Det opprinnelige tøystykket med “billelogoen” som hadde dekorert Ringos Premier basstromme skal ha blitt kastet da han byttet inn settet med et nytt trommesett fra Ludwig. Likevel skal det etter dette programmet nå finnes tre tilsvarende tøystykker med denne logoen.
Pete Best hadde ikke noen navn eller logo på basstromma mens han spilte i The Beatles, selv om noen har tegnet inn en logo på et av de tidlige bildene med gruppen, f.eks på Hans Olof Gottfridssons bok om Hamburg-tiden.
Da Ringo ble hyret inn som ny trommeslager i gruppen, sto det Ringo Starr med svart teip på hans Premier basstromme. Det hadde det også gjort i tiden med Rory Storm & The Hurricanes.
Men Beatles, og særlig Paul McCartney var interessert i at basstrommen skulle utstyres med en designet logo som promoterte gruppen – og han tok på seg jobben med å utforme den. Han tok utgangspunkt i at B’en i Beatles godt kunne endres til å ligne en bille, og navnet Beatles spilte jo på “beetles” – som betyr biller. Han tegnet noen utkast, og hans bror Mike publiserte disse tegningene i sin første bok på 80-tallet.
Oppgaven med den endelige utformingen av logoen gikk til en annen musiker i Liverpool, en som også hadde kunstneriske ferdigheter, “Tex” O’Hara. Hans skisser til logoen, samt en ferdig versjon gikk under hammeren på en auksjon på Bonhams i 2010, og oppnådde £ 8,400.
Logoen ble i sin endelige og ferdige design tegnet på et tøystykke, som ble plassert i midten på Ringos basstromme.
Denne logoen ble også benyttet i offisiell sammenheng, som på visittkortet til fanklubben.
Men Ringo hadde lyst på bedre trommer, og sammen med manager Brian Epstein besøkte han butikken “Drum City” i London og valgte seg ut et sett med trommer fra firmaet Ludwig. Selgeren Ivor Arbiter var også litt av en kunstner, og på sparket designet han en versjon av den logoen vi forbinder med Beatles i dag, den med den lange T’en i ordet Beatles.
Det gamle Premier-settet til Ringo ble levert inn i innbytte, og den gamle billelogoen satt fortsatt på settet. Gerry Evans, som var sjef for Drum City på den tiden, husker at han tok Ringos Premier-sett inn i butikken for oppussing og videresalg: “…jeg rev av materialet fra basstrommehodet med den håndskrevne Beatles-logoen og kastet det …’
Tex må imidlertid ha hatt flere utgaver av den ferdige logoen, for på den samme Bonhams-auksjonen i 2010 solgte han også dette tøystykket:
12. mai 1963 spilte Beatles i TV-programmet “Thank Your Lucky Stars”. På prøvene benyttet Ringo sitt gamle trommesett med billelogoen, men før opptaket fikk han overlevert det nye Ludwig-settet med ny logo på. Du kan se bildene i vår gjennomgang av Beatleslogoene her.
Til tross for at Beatles hadde fått ny logo, ble O’Haras logo også etter skiftet benyttet bl.a. på franske plateutgivelser og i fanklubbens Beatles Monthly Book blader.
Kilde: Yahoo News
Siste kommentarer