Fire nye Beatlesfilmer kommer

Beatleshistorien fortelles på nytt – ut fra hver enkelt beatles perspektiv. Foto: Apple Corps Ltd.

Det skal lages fire nye filmer om Beatles, der historien fortelles fra hver av de fires perspektiv. Det er Sony Pictures Entertainment som skal ha distribusjonen, Neal Street Productions som produserer med Sam Mendes som regissør og Beatlesselskapet Apple Corps er også involvert. Og i og med sistnevnte så blir jo disse filmene faktisk offisielle Beatlesprodukter, formodentlig med original musikk.

Det er snakk om såkalte biopics, altså biografiske filmer der rollene gestaltes av skuespillere, altså ingen dokumentar. Biografiske filmer om popstjerner er jo en trend i tiden, og selv om «Walk The Line» (2005) om Johnny Cash var tidlig ute så startet vel den nåværende bølgen av slike filmer med «Bohemian Rhapsody» (2018) om Queen, men mest om Freddy Mercury, og fortsatte med «Rocketman» (2019) om Elton John. Så kom «Elvis» (2022) og samme år «Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody». For tiden er det «Bob Marley – One Love» (2024) som er kinoaktuell, og rundt hjørnet kommer filmen om Amy Winehouse.

Men i 2027 kommer det altså ikke bare en men fire filmer som forteller historien om The Beatles, fra starten og frem til splittelsen ble kunngjort i 1970.

Prosjektet markerer første gang Apple Corps Ltd. og The Beatles – Paul McCartney, Ringo Starr og familiene til John Lennon og George Harrison – har gitt fulle livshistorie- og musikkrettigheter for et film basert på et manus.

Man kan kanskje innvende at historien om en gruppe fordelt på filmer fra hvert enkelt bandmedlems ståsted allerede er gjort – av Rolling Stones. Men det var rene dokumentarfilmer, her blir det altså skuespill.

Ideen var det den britiske regissøren Sam Mendes som fikk, og han har altså solgt den inn både til Apple Corps og Sony Pictures Entertainment.

Sistnevnte vil finansiere og distribuere filmen over hele verden på kino i 2027. Mendes vil regissere alle fire filmene og produsere sammen med sin partner i Neal Street Productions, Pippa Harris og Neal Streets Julie Pastor. Jeff Jones skal “executive” produsere for Apple Corps Ltd.

“Jeg er beæret over å fortelle historien om tidenes største rockeband, og jeg er spent på å utfordre forestillingen om hva som er en tur på kino,” sa Sam Mendes i sakens anledning. Han er best kjent for filmen “1917” med handling fra første verdenskrig. Filmen innkasserte mer enn 100 utmerkelser, deriblant to Golden Globe-priser, tre Oscars og sju BAFTA-priser. Han har dessuten regissert to James Bond-filmer, “Skyfall” og “Spectre”.

Fan av James Bond.

“Vi har tenkt at dette skal være en unik spennende og episk kinoopplevelse: fire filmer, fortalt fra fire forskjellige perspektiver som forteller en enkelt historie om tidenes mest berømte band,” sa Pippa Harris. “Å ha The Beatles og Apple Corps’ velsignelse til å gjøre dette er et enormt privilegium. Fra vårt første møte med Tom Rothman og Elizabeth Gabler var det klart at de delte både lidenskapen og ambisjonen vår for dette prosjektet, og vi kan ikke tenke oss et mer perfekt hjem enn Sony Pictures.”

“Apple Corps er glade for å samarbeide med Sam, Pippa og Julie for å utforske hver Beatles unike historie og bringe dem sammen på en passende fengslende og innovativ måte,” sa Apple Corps Ltd.-sjef Jeff Jones. “Sony Pictures entusiastiske støtte, som kjemper for prosjektets omfang og kreative visjon fra starten, har vært uvurderlig for oss alle.”

“Jeg vet at jeg snakker for vår administrerende direktør Tony Vinciquerra, som var medvirkende til å få dette til, og alle Sony Pictures Motion Picture Group-kolleger rundt om i verden når jeg sier: ‘yeah, yeah, yeah!'” sa Tom Rothman, styreformann og administrerende direktør i Sony Pictures’ Motion Picture Group.

“Kinooppsetninger i dag må være kulturelt seismiske. Sams vågale, store idé er dette og litt til. Å parre hans førsteklasses filmteam med musikken og historiene til fire unge menn som forandret verden, vil rocke publikum over hele kloden. Vi er dypt takknemlige for alle parter og ser frem til å bryte noen regler med Sams unike kunstneriske visjon.”

Vi synes ideen med de fire ståstedene er god, de fire opplevde nok Beatlesreisen noe forskjellig. Ringo kjedet seg jo under “Sgt. Pepper”-innspillingene og benyttet all ventetiden med å lære seg å spille sjakk. Hjemme koste han seg med kona og ungene kom på løpende bånd. George var jo alltid veldig ambivalent til konsertvirksomheten og slet med å få med sine egne komposisjoner på albumene. Han opplevde jo dessuten en religiøs vekkelse under innflytelse av LSD. John var gift og tilbragte mye av fritiden hjemme i Weybridge med kone og barn mens Paul bodde sentralt i London og var mye på film, teater, konserter og fant på annet tull mens kjæresten Jane var opptatt med sin egen karriere. Det er kanskje likevel fimene som ser det hele fra Ringos og Georges ståsteder som vi ser mest frem til, deres historier er mindre belyste fra før i forhold til komponistparet John og Paul sine.