Fotobok fra Paul

Fotografier og refleksjoner av Paul McCartney

“Millioner av øyne var plutselig på oss og lagde et bilde jeg aldri vil glemme for resten av livet.”

Det er vel intet sjokk at Paul McCartney er en fyr som tar vare på tingene sine. Vi har jo sett ham i klær som han også brukte på sekstitallet, og han har kjøpt opp og samlet på utstyr gruppen brukte i Abbey Road. Den grønne gitarforsterkeren han hadde med seg til Hamburg i 1960 står i studioet hans i Sussex og er fortsatt i bruk. Der henger også det første Beatles basstrommeskinnet med den lange T-en. Nå skal det utgis en bok med bilder han tok i 1964. Amerikanerne er fortsatt det største publikummet Paul og The Beatles har, og de moderne utgivelsene henvender seg først og fremst til dem. Alle presseannonseringer legges ut etter at amerikanerne har stått opp.

For de såkalte “baby boomers” – generasjonen i USA som ble Beatlesfans – er det et TV-øyeblikk som står sentralt – og det var da mange unge oppdaget den britiske kvartetten. For skandinaver var det kanskje Beatles’ opptreden på ungdomsprogrammet “Drop-In” som introduserte gruppen for dem, for amerikanerne var det varietéprogrammet Ed Sullivan Show. Det var ikke et ungdomsprogram, men snarere et program for hele familien, med innslag som var ment for forskjellige aldersgrupper. Uansett, for de som var unge den gangen er Beatles’ opptreden den 9. februar 1964 kanskje det TV-øyeblikket de har best forhold til, og stadig mimrer om. Og det er opptakten til dette, reisen til New York og de etterfølgende opplevelsene på samme tur Pauls nye bok dokumenterer med bilder han selv tok.

Da Beatles dukket opp på Ed Sullivan Show våknet USA.

Det påstås at man i Pauls arkiv i 2020 “gjenoppdaget” en ekstraordinær samling av nesten tusen fotografier tatt av ham selv, med sitt 35 mm-kamera. Bildene er fra månedene mot slutten av 1963 og begynnelsen av 1964 da Beatlemania brøt ut i Storbritannia, og etter bandets første besøk i USA, står det i omtalen av boken. Fotografiene er McCartneys personlige fra denne eksplosive tiden, da han, som han sier det, var i “stormens øye”. “Eye of the hurricane” –  “Orkanens øye” var vel det uttrykket som ble brukt i The Beatles’ Anthology. Det er stille der, mens rundt “øyet” er det kaos.

“Alle som gjenoppdager en personlig relikvie eller familieskatt blir øyeblikkelig oversvømmet av minner og følelser, som deretter utløser assosiasjoner begravet i tidens tåkedis. Akkurat dette var min opplevelse ved å se disse bildene, alle tatt over en intens tremåneders reiseperiode, som kulminerte i februar 1964. Det var en fantastisk følelse å bli kastet rett tilbake.

Her var min egen oversikt over vår første enorme tur, en fotografisk dagbok om The Beatles i seks byer, som begynner i Liverpool og London, etterfulgt av Paris (hvor John og jeg hadde vært vanlige haikere litt over to år tidligere), og deretter hva vi har sett på som “the big time”, vårt første besøk som en gruppe til Amerika” – Paul McCartney

I boken “1964: Eyes of the Storm” presenteres 275 av McCartneys fotografier fra de seks byene Beatles befant seg i i perioden bildene er fra. Det starter i Liverpool, over til London, så var det en spilleuke på L’Olympia i Paris hvor de ble fortalt at “I Want To Hold Your Hand” hadde gått til topps på de amerikanske singlelistene. Heldigvis var de allerede booket til Ed Sullivans program og reiste derfor til New York, ga en konsert i Carnegie Hall og reiste videre til Washington, D.C. hvor de holdt en konsert som ble filmet, og så var det sol og varme og et nytt Ed Sullivan Show med innspilling i Miami – hotellet de spilte på der (Deauville Hotel) ble forresten nylig revet. Blant fotografiene Paul tok er det plenty av aldri tidligere publiserte portretter av bandkompisene John, George og Ringo.

Tidligere usett portrett av John og George i Paris. © Paul McCartney

I sitt forord og introduksjoner til bildene sier McCartney “hva annet kan du kalle det – pandemonium”.

1964: Eyes of the Storm inkluderer:
– Seks “byporteføljer” – Liverpool, London, Paris, New York, Washington, D.C. og Miami – og et etterspill på de senere månedene av 1964 – med 275 av Paul McCartneys fotografier og hans oppriktige refleksjoner over dem.
– Et forord av Paul McCartney.
– Beatleland, en introduksjon av Harvard-historiker og New Yorker-essayist Jill Lepore.
– Et forord av Nicholas Cullinan, direktør for National Portrait Gallery, London, og Another Lens, et essay av seniorkurator Rosie Broadley.

Utgiver: Penguin Books Ltd / Allen Lane
ISBN-10 ‏ : ‎ 0241619718
ISBN-13 ‏ : ‎ 978-0241619711
Antall sider: 336
Mål: 285 x 248 x 245 mm
Utgivelsesdato: 13. juni 2023
Språk: Engelsk
Innbundet

Boken er lagt ut på AdLibris til kr 663.

Utstilling

I forbindelse med oppdagelsen av disse bildene vil det også bli holdt en utstilling i National Portrait Gallery i London, den åpner 28. juni og varer til 1. oktober 2023. Billetter kan bestilles nå.

Det er også bilder av Paul – selfies tatt i et speil. © Paul McCartney