Man on the run – ny dokumentar om Paul McCartney

Foto: © Paul McCartney/ Fotograf: Linda McCartney

Paul McCartney er i skuddet for tiden, når det gjelder å oppsummere hans karriere etter The Beatles. Først kom første bind i en ny bokserie som tar for seg Pauls liv og karriere, og nå kommer det en ny dokumentarfilm som skal fokusere på hans yrkeskarriere fra 1970 og fremover. Denne helgen ble denne annonsert, og en teaser fra en bransjepresentasjon av prosjektet ble snikfilmet og lagt ut på Youtube.

Vi har sakset litt fra presseskrivet om denne produksjonen:

MPL og Polygram Entertainment, film- og TV-divisjonen til Universal Music Group, kunngjorde i dag en dokumentarfilm som utforsker Paul McCartneys ekstraordinære liv etter oppløsningen av The Beatles og hvordan kjærligheten han delte med Linda McCartney påvirket en reise som ville føre til dannelsen of Wings og mer av den beste musikken som noen gang er laget.

Filmen, som bygger på enestående tilgang til et aldri før sett arkiv av Paul og Lindas hjemmevideoer og bilder, samt nye intervjuer, vil bli regissert av Morgan Neville (20 Feet from Stardom, Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain, Won’t You Be My Neighbor), med produsentene Michele Anthony, David Blackman, Neville, Caitrin Rogers og Scott Rodger og Ben Chappell fra MPL.

MAN ON THE RUN er fullfinansiert av MPL & Polygram Entertainment og presentert og produsert av MPL, Polygram Entertainment og Tremolo Productions.

MAN ON THE RUN begynner med at Paul McCartney navigerer i kjølvannet av oppløsningen av The Beatles, og møter utallige utfordringer mens han lager ny musikk som til slutt skulle bli det avgjørende lydsporet for et nytt tiår.

Dokumentaren skildrer reisen til Pauls uforlignelige solokarriere: Fra enmannsbandet lo-fi-innspillingsprototypen av hans selvtitulerte solodebut, til pastoral lykke til RAM, til dannelsen av Wings og dets klassiske album inkludert “Band On The Run”, “Venus And Mars”, “At The Speed Of Sound”, “Wings Over America”, “London Town” med flere. Resultatet er en intim og personlig beretning bak kulissene om hvordan Paul gikk fra The Beatles’ pensjonisttilværelse i 1966 fra livekonserter til Wings-turneene som skulle sette standarden for 1970-tallets arenarockshow.

Wingslogoen

Totalt sett er MAN ON THE RUN det definitive dokumentet på Pauls fremvekst fra oppløsningen av verdens største band, og hans triumferende skapelse av et andre tiår med musikalske milepæler – en strålende og produktiv strekning som ga oss “Maybe I’m Amazed” “Another Day”, “Uncle Albert/Admiral Halsey”, “Hi, Hi, Hi”, “My Love”, “Live And Let Die”, “Band On The Run”, “Jet”, “Junior’s Farm”, “Listen to What The Man Said”, “Silly Love Songs”, “Let ‘Em In”, “Mull Of Kintyre”, “With A Little Luck”, “Goodnight Tonight” og så mange flere. Det er et unikt og dyptgående blikk inn i en avgjørende periode i det enestående livet til en av historiens viktigste plateartister, låtskrivere og utøvere.

Så langt presseskrivet. Denne Morgan Neville som har fått tilbudet om å regissere filmen har en uttalelse hvor han bekjenner seg som fan gjennom hele livet og besatt av alt som har med McCartney å gjøre. Han føler også at 70-tallet i Pauls historie har vært underkommunisert og uutforsket.

Her er vi fullstendig uenige! Det er jo 70-tallet som er best dokumentert! Har han ikke hørt om Wingspan? Vi skulle ønske at det kom en film som fokuserte på 80-, 90-, 00-, 10- og 20-tallet av Paul McCartneys karriere. De ti årene etter mordet på Lennon da Paul holdt seg unna turnélivet. Samarbeid med Eric Stewart og Elsvis Costello. Pauls nye konsertband i 1989-93 og omfavnelsen av Beatlesmaterialet på konsertene. Unplugged. Da hitsene tørket opp på nittitallet og hans nye utgivelser ikke lenger kjempet om førsteplassen på singellistene. For er det hitsene som teller eller er det melodiene, eksperimentene, utforskertrangen, nysgjerrigheten, samarbeidene  og samtidens påvirkning på McCartneys musikk som er mest interessant? De døde, John, Linda, George med flere. Historien om hva som skjedde med vennskapet mellom Paul og George. Anthologyprosjektet som brakte bandet sammen igjen. Nye samarbeid med Ringo. Forholdet til Yoko Ono. Det er mye og mangt som gjerne skulle ha vært utredet og dokumentert. Men 70-tallet er vel det vi er minst nysgjerrige på?

Det er tydelig at dette er et av de mange prosjektene som fokuserer på 70-tallet, bare se på oppramsingen av sanger i presseskrivet. Hvordan de LPene som solgte minst er utelatt fra oppramsingen av 70-talls LPene og blir samlet opp under begrepet “med flere”.

Det ser ut som om det vi fans kommer til å finne mest matnyttig fra “Man on the run” vil være disse “aldri før sett arkiv av Paul og Lindas hjemmevideoer og bilder”. Men det vil sikkert være klippet i stykker og strødd utover som fragmenter. Vi håper vi tar feil. I mellomtiden: her er Kitsus nyeste video med opptak av Paul McCartney og Elvis Costello i Pauls hjemmestudio i 1987-1988.